Wereldwijde coronarespons: EU stelt humanitaire luchtbrug in

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2020.

Voor de aanpak van het coronavirus heeft de Europese Commissie i een humanitaire luchtbrug ingesteld om humanitaire hulpverleners en noodvoorraden over te brengen naar enkele van de meest kritieke gebieden in de wereld.

Janez Lenarčič i, Europees commissaris voor Crisisbeheer, reist vandaag met de eerste vlucht mee naar de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui, waar hij een ontmoeting zal hebben met president Faustin-Archange Touadéra, en met humanitaire organisaties.

Lenarčič verklaarde: “Als we vandaag een deel van de wereld aan zijn lot overlaten, zijn we morgen allemaal kwetsbaar. In het kader van onze wereldwijde respons opent de EU een humanitaire luchtbrug naar gebieden die goederen tekortkomen als gevolg van de problemen met het mondiale vrachtverkeer. Voor sommige van de meest kwetsbare gemeenschappen in de wereld kan dit van vitaal belang zijn.”

De eerste vlucht, die wordt georganiseerd in samenwerking met Frankrijk, zal vertrekken uit Lyon en zal ongeveer 60 humanitaire hulpverleners van verschillende ngo's en 13 ton humanitaire hulpgoederen vervoeren. De komende dagen zullen twee vluchten volgen met nog eens in totaal 27 ton humanitaire hulpgoederen. Op de terugweg zullen ook EU-burgers en andere passagiers uit de Centraal-Afrikaanse Republiek worden gerepatrieerd.

Voor de komende weken zullen meer humanitaire vluchten van de EU worden gepland, waarbij voorrang wordt gegeven aan Afrikaanse landen waar de pandemie bestaande humanitaire crises dreigt te verergeren.

Hoe werkt de humanitaire luchtbrug?

  • De Europese Commissie en de lidstaten slaan de handen ineen: de Commissie financiert vluchten van de lidstaten naar en van de voorgestelde bestemmingen, die waar mogelijk worden gecombineerd met geplande repatriëringsvluchten, ook voor de wisseling van humanitaire hulpverleners.
  • Humanitaire medewerkers van nationale overheden, ngo's en VN-agentschappen kunnen hiervan gebruik maken.
  • De Europese Commissie financiert 100 % van de vervoerskosten, maar de EU-partners blijven verantwoordelijk voor de aankoop van de humanitaire hulpgoederen.

Achtergrondinformatie

De wereldwijde coronarespons van de EU is gebaseerd op “Team-Europa” en omvat bijdragen van alle EU-instellingen, gecombineerd met de middelen die de lidstaten en Europese financiële instellingen vrijmaken voor de aanpak van de humanitaire, gezondheids- en andere gevolgen van de pandemie.

In het kader van haar voortdurende solidariteit met de mensen in nood in de Centraal-Afrikaanse Republiek verstrekt de EU in 2020 ook voor in totaal 15,2 miljoen euro aan humanitaire hulp via 15 nieuwe projecten. Deze financiering wordt gebruikt voor levensreddende hulp aan de meest kwetsbare mensen. Sinds 2014 heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek voor meer dan 770 miljoen euro aan humanitaire hulp van de EU en haar lidstaten ontvangen.

Naast de humanitaire hulp heeft de EU via haar verschillende instrumenten, waaronder het Bêkou-trustfonds, meer dan 30 miljoen euro vrijgemaakt voor de aanpak van het coronavirus. Deze financiering zal helpen om te voorzien in dringende behoeften van de Centraal-Afrikaanse Republiek op het gebied van gezondheid, water en sanitaire voorzieningen, en ondersteuning van de overheidsbegroting door middel van vroegtijdige betaling van begrotingssteun.

Meer informatie

EU-respons op het coronavirus: crisisbeheer en solidariteit

Factsheet (in het Engels): Humanitaire hulp van de EU in de Centraal-Afrikaanse Republiek