Verordening 2020/697 - Wijziging van Verordening (EU) 2017/352, teneinde havenbeheerders of bevoegde instanties toe te staan flexibiliteit te bieden bij het opleggen van heffingen op het gebruik van haveninfrastructuur in het kader van de COVID-19-uitbraak

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 27 mei 2020 gepubliceerd en is op 28 mei 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2020/697 van het Europees Parlement en de Raad van 25 mei 2020 tot wijziging van Verordening (EU) 2017/352, teneinde havenbeheerders of bevoegde instanties toe te staan flexibiliteit te bieden bij het opleggen van heffingen op het gebruik van haveninfrastructuur in het kader van de COVID-19-uitbraak

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2020/697 of the European Parliament and of the Council of 25 May 2020 amending Regulation (EU) 2017/352, so as to allow the managing body of a port or the competent authority to provide flexibility in respect of the levying of port infrastructure charges in the context of the COVID-19 outbreak
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2020/697
Origineel voorstel COM(2020)177 NLEN
Celex-nummer i 32020R0697

3.

Key dates

Document 25-05-2020; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 27-05-2020; PB L 165 p. 7-9
Ondertekening 25-05-2020
Inwerkingtreding 28-05-2020; in werking datum publicatie +1 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

27.5.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 165/7

 

VERORDENING (EU) 2020/697 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 25 mei 2020

tot wijziging van Verordening (EU) 2017/352, teneinde havenbeheerders of bevoegde instanties toe te staan flexibiliteit te bieden bij het opleggen van heffingen op het gebruik van haveninfrastructuur in het kader van de COVID-19-uitbraak

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 100, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Na raadpleging van het Europees Economisch en Sociaal Comité,

Na raadpleging van het Comité van de Regio’s,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De COVID-19-uitbraak heeft ernstige een negatieve invloed op de zeevervoerssector. De ernstige gevolgen voor zeevervoersdiensten en voor het gebruik van haveninfrastructuur zijn sinds begin maart 2020 alomtegenwoordig en zullen zich waarschijnlijk ook in de rest van het jaar laten voelen. In deze uitzonderlijke omstandigheden kan het niet opleggen, opschorting, vermindering of uitstel van betaling van heffingen op het gebruik van haveninfrastructuur bijdragen tot de financiële draagkracht van scheepsexploitanten.

 

(2)

Op grond van Verordening (EU) 2017/352 van het Europees Parlement en de Raad (2) moeten de lidstaten ervoor zorgen dat heffingen op het gebruik van haveninfrastructuur worden opgelegd. Verordening (EU) 2017/352 voorziet niet in een uitzondering op de heffingsplicht.

 

(3)

Gezien de ernst van de gevolgen van de COVID-19-uitbraak is het wenselijk havenbeheerders of bevoegde instanties toe te staan om te besluiten de voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 oktober 2020 verschuldigde heffingen op het gebruik van haveninfrastructuur niet op te leggen, op te schorten, te verminderen of de betaling ervan uit te stellen. Desalniettemin dient deze verordening geen invloed te hebben op de organisatie van havens in de lidstaten. De lidstaten moeten derhalve de bevoegdheid behouden de vaststelling van dergelijke besluiten van de havenbeheerder of bevoegde instantie te reguleren. Een dergelijk niet-opleggen, opschorting, of vermindering, dan wel uitstel van betaling van heffingen op het gebruik van haveninfrastructuur moet op transparante, objectieve en niet-discriminerende wijze worden verleend.

 

(4)

Gezien de urgentie is het ook wenselijk havenbeheerders of bevoegde instanties toe te staan af te wijken van de in Verordening (EU) 2017/352 bepaalde verplichting om de gebruikers van haveninfrastructuur ten minste twee maanden vóór eventuele wijzigingen in de aard of het niveau van de heffingen op het gebruik van haveninfrastructuur van kracht worden in kennis te stellen van die wijzigingen.

 

(5)

Aangezien de doelstelling van deze verordening, namelijk de wijziging van Verordening (EU) 2017/352 als antwoord op de urgente situatie die door de COVID-19-uitbraak is veroorzaakt, niet voldoende door de lidstaten kan worden verwezenlijkt, maar vanwege zijn omvang of de gevolgen beter door de Unie kan worden verwezenlijkt, kan de Unie maatregelen vaststellen overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) neergelegde subsidiariteitsbeginsel. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat deze verordening niet verder dan wat nodig is om die doelstelling te verwezenlijken.

 

(6)

Gezien de urgentie wegens de door de COVID-19-uitbraak veroorzaakte uitzonderlijke omstandigheden die de voorgestelde maatregelen rechtvaardigen en meer in het bijzonder teneinde de noodzakelijke maatregelen snel vast te stellen om bij te...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.