'Europese Commissie al langer op de hoogte van mishandeling Kroatische migranten'

dinsdag 16 juni 2020, 14:06

DEN HAAG (PDC i) -De Europese Commissie zou misstanden aan de Kroatisch-Bosnische grens hebben verzwegen om zo Kroatië de hand boven het hoofd te houden. Het land zou te weinig hebben gedaan met EU-fondsen die waren bedoeld voor een beter toezicht op de grenspolitie, iets waarvan ambtenaren binnen de EC al langer van op de hoogte waren. Dit blijkt uit interne mails die ingezien zijn door The Guardian.

Eind mei zou er bij de grens op een asielzoeker zijn geschoten. Ook werd er gemeld dat enkele migranten uit Pakistan en Afghanistan aan een boom werden vastgebonden en vervolgens werden gemarteld. Mensenrechtenorganisaties trekken al langer aan de bel over de in hun ogen ernstige situatie aan de Kroatisch-Bosnische grens.

De Ierse europarlementariër Clare Daly vroeg begin dit jaar de Europese Commissie om opheldering, maar kreeg niet meteen alle beschikbare informatie. Vervolgens beschuldigde zij de Commissie ervan samen te spannen met de Kroatische autoriteiten.

De Commissie liet weten controleurs naar de grens te sturen om zo een inschatting van de situatie te kunnen maken. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend.

Bron: The Guardian