Maatregelen voor veilige verkiezingen in coronatijd

dinsdag 1 september 2020, 17:06
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - Kiezers moeten tijdens de verkiezingen in maart 2021 veilig hun stem kunnen uitbrengen. Kajsa Ollongren i, minister van Binnenlandse Zaken i, maakte vandaag de maatregelen bekend die hiervoor genomen worden. Naast de basisregels tegen besmetting met het coronavirus die op dit moment al voor iedereen gelden, worden diverse aanvullende maatregelen genomen.

Gezondheidscheck

Op de stempas of op het kandidatenoverzicht dat kiezers vooraf aan de verkiezingen krijgen opgestuurd, komt een gezondheidscheck te staan. Ook bij de ingang van de stembureaus worden mensen die gaan stemmen geattendeerd op de gezondheidscheck. De gezondheidscheck bevat vragen die aanwijzingen voor besmetting met het coronavirus kunnen opleveren.

Spoedwet

Een tijdelijke spoedwet moet het mogelijk maken om per persoon drie volmachtstemmen uit te brengen. Iemand die een van de vragen van de gezondheidscheck met 'ja' beantwoordt, moet iemand anders machtigen om zijn of haar stem uit te brengen.

Stemlocaties

Ollongren roept gemeenten op om nieuwe stemlocaties te vinden. Niet alle stembureaus zijn groot genoeg om de 1,5 meter afstand te kunnen houden en stembureaus kunnen niet worden ingericht in zorginstellingen, zoals eerder vaak werd gedaan. Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit om de gemeenten hierin te ondersteunen.

Vrijwilligers

Bij de ingang van stembureaus letten medewerkers op hoeveel mensen er binnen zijn en of er genoeg afstand wordt gehouden. Mede daardoor zijn extra veel vrijwilligers nodig bij de stembureaus. Normaal gesproken nemen veel oudere mensen deze taak op zich. Gezien de kwetsbaarheid van deze groep worden er minder aanmeldingen verwacht. Daarom gaat binnenkort een landelijke wervingscampagne van start om genoeg vrijwilligers te vinden.

Tot 7 september 2020 kunt u via de internetconsultatie reageren op dit wetsvoorstel.