Besluit 2020/1325 - EU-standpunt in het kader van het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan wat betreft de door het Verenigd Koninkrijk ingediende aanvraag tot toetreding tot dat verdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 25 september 2020 gepubliceerd en is op 21 september 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/1325 van de Raad van 21 september 2020 betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie in het kader van het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan moet worden ingenomen wat betreft de door het Verenigd Koninkrijk ingediende aanvraag tot toetreding tot dat verdrag, en tot intrekking van Besluit (EU) 2019/510

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/1325 of 21 September 2020 on the position to be taken on behalf of the European Union in the framework of the Convention on Future Multilateral Cooperation in the North-East Atlantic Fisheries as regards the application for accession to that Convention submitted by the United Kingdom, and repealing Decision (EU) 2019/510
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/1325
Origineel voorstel COM(2020)488 NLEN
Celex-nummer i 32020D1325

3.

Key dates

Document 21-09-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 25-09-2020; PB L 311 p. 8-10
Inwerkingtreding 21-09-2020; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

25.9.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 311/8

 

BESLUIT (EU) 2020/1325 VAN DE RAAD

van 21 september 2020

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie in het kader van het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan moet worden ingenomen wat betreft de door het Verenigd Koninkrijk ingediende aanvraag tot toetreding tot dat verdrag, en tot intrekking van Besluit (EU) 2019/510

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan (1) (“het NEAFC-verdrag”) werd goedgekeurd bij Besluit 81/608/EEG van de Raad (2) en is op 17 maart 1982 in werking getreden.

 

(2)

Het NEAFC-verdrag is momenteel van toepassing op het Verenigd Koninkrijk omdat de Unie verdragsluitende partij bij dat verdrag is, terwijl artikel 20, lid 4, van het NEAFC-verdrag uitsluit dat lidstaten tot dit Verdrag toetreden.

 

(3)

Op grond van artikel 20, lid 4, van het NEAFC-verdrag kan elke staat tot het NEAFC-verdrag toetreden, mits de toetredingsaanvraag van die staat binnen 90 dagen na de datum waarop de depositaris kennis heeft gegeven van de ontvangst van de aanvraag, wordt goedgekeurd door driekwart van alle verdragsluitende partijen.

 

(4)

Op 8 januari 2019 heeft het Verenigd Koninkrijk een aanvraag ingediend om toe te treden tot het NEAFC-verdrag als verdragsluitende partij. Op dezelfde dag stelde de depositaris de Commissie daarvan in kennis.

 

(5)

Op 25 maart stelde de Raad Besluit (EU) 2019/510 (3) vast. Dat besluit sprak zich uit vóór toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot het NEAFC-verdrag en was bedoeld om te anticiperen op de situatie waarin het Verenigd Koninkrijk de Unie zonder terugtrekkingsakkoord zou verlaten. Bijgevolg machtigde Besluit (EU) 2019/510 de Commissie alleen om het standpunt van de Unie mee te delen ingeval er geen terugtrekkingsakkoord zou worden gesloten.

 

(6)

De toetredingsaanvraag van het Verenigd Koninkrijk werd niet goedgekeurd door het vereiste aantal van verdragsluitende partijen bij het NEAFC-verdrag aangezien het quorum van driekwart niet was gehaald.

 

(7)

Op grond van artikel 129, lid 4, van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (4) (“het terugtrekkingsakkoord”) kan het Verenigd Koninkrijk tijdens de overgangsperiode onderhandelen over internationale overeenkomsten die het in eigen hoedanigheid heeft gesloten op gebieden die onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie vallen, alsook deze ondertekenen en bekrachtigen, mits deze overeenkomsten niet in werking treden of van toepassing zijn tijdens de overgangsperiode, tenzij de Unie daartoe machtiging geeft. Besluit (EU) 2020/135 van de Raad (5) bevat de voorwaarden en procedure voor het geven van dergelijke machtigingen.

 

(8)

Bij brief van 3 april 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Commissie in kennis gesteld van zijn voornemen om kenbaar te maken dat het ermee instemt, in eigen hoedanigheid, zich tijdens de overgangsperiode te laten binden door het NEAFCverdrag. Op 6 juli 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk een nieuwe aanvraag om toetreding tot dat verdrag ingediend, waarbij het een toetreding nastreefde die tijdens de overgangsperiode van kracht zou worden op een wijze die strookt met het terugtrekkingsakkoord.

 

(9)

Uitvoeringsbesluit (EU) 2020/1305 van de Raad (6) machtigt het Verenigd...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.