€17 miljard sociale obligaties EU-SURE genoteerd op LuxSE

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 27 oktober 2020.

Luxemburg 27 oktober 2020: In aanwezigheid van commissaris voor Begroting en Administratie Johannes Hahn i en premier van Luxemburg Xavier Bettel i is vandaag de eerste sociale obligatie die is uitgegeven in het kader van het EU-SURE-programma aan de Luxemburgse effectenbeurs (LuxSE) genoteerd. De EU heeft SURE (het Europees instrument voor tijdelijke steun om het risico op werkloosheid te beperken in een noodtoestand) eerder dit jaar opgericht om in heel Europa ondersteuning te bieden bij het beschermen van banen en werkenden die zwaar zijn getroffen door de COVID-19-pandemie. De sociale obligatie zal worden aangeboden op de Luxembourg Green Exchange (LGX).

“Wij zijn zeer trots om te kunnen vieren dat de SURE-sociale obligatie op onze beurs wordt genoteerd en wordt aangeboden op LGX, ons platform dat uitsluitend gewijd is aan duurzame effecten. Deze obligatie genereert middelen om honderdduizenden banen in meerdere lidstaten veilig te stellen. Bijdragen aan inclusieve en duurzame groei staat centraal in de missie van LGX, en de notering van vandaag is een belangrijke mijlpaal, niet alleen voor Europa maar ook voor duurzame financiering,” aldus Robert Scharfe, CEO van LuxSE.

Ongeziene beleggersrespons

De sociale obligatie van €17 miljard is de allereerste sociale obligatie die door de Europese Commissie wordt uitgegeven. Zij bestaat uit twee tranches, een tranche van €10 miljard met een looptijd van 10 jaar en een tranche van €7 miljard met een looptijd van 20 jaar. De obligatie werd 13 keer overtekend, met een vraag van meer dan €233 miljard, wat aantoont dat er bij beleggers enorme steun is voor een sociale obligatie die de werkgelegenheid zal beschermen en de toenemende werkloosheid in de Europese landen als gevolg van de COVID-19-pandemie en de daaruit voortvloeiende economische crisis zal bestrijden.

“De notering aan de beurs van Luxemburg is een nieuw hoogtepunt van een proces dat al maanden geleden begon met onze specifieke werkzaamheden voor de oprichting van SURE. Dit instrument maakt snelle financiële steun mogelijk voor sociale aangelegenheden, en vooral de zwaar door de crisis getroffen werkgelegenheid. De uitgifte van sociale obligaties toont aan dat de EU vastbesloten is duurzame financiering ook op mondiaal niveau te stimuleren. De geslaagde lancering van vorige week bewijst dat beleggers niet alleen de door de EU gegarandeerde veiligheid waarderen, maar ook de kwaliteit van de beleggingen die zijn afgestemd op de strategische beleidsprioriteiten van de EU zoals duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en een milieuvriendelijke economie,” aldus Johannes Hahn, commissaris voor Begroting en Administratie.

Werkloosheid bestrijden

Eerder deze maand heeft de Europese Commissie een kader voor sociale obligaties vastgesteld dat is afgestemd op de sociale-obligatiebeginselen van de International Capital Market Association. Het kader voor sociale obligaties kreeg een positieve second-party opinion van Sustainalytics. De sociale obligatie is naar Luxemburgs recht uitgegeven in het kader van het EU-programma voor de uitgifte van schuldbewijzen.

Het SURE-programma van de EU heeft een mandaat om tot €100 miljard op de kapitaalmarkten te lenen ter ondersteuning van inspanningen in heel Europa om banen te beschermen en werkloosheid te bestrijden. Momenteel zullen 17 lidstaten financiële steun ontvangen voor een totaalbedrag van €87,9 miljard in het kader van het programma ter bescherming van banen en werkenden in hun respectieve landen. Overeenkomstig het kader voor sociale obligaties zullen de lidstaten verslag uitbrengen over de toewijzing van de middelen en over de concrete impact in termen van het aantal ondersteunde banen.

Sociale aspecten op de voorgrond

De sociale obligatie SURE wordt genoteerd aan de Luxemburgse effectenbeurs en aangeboden op de Luxemburg Green Exchange, wereldwijd het toonaangevende platform dat uitsluitend gewijd is aan duurzame effecten. LuxSE heeft LGX in 2016 opgericht als directe bijdrage aan de Klimaatovereenkomst van Parijs en aan de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. LGX bevordert duurzame investeringen en helpt kapitaalstromen om te buigen naar groene en duurzame ontwikkeling. Momenteel omvat LGX ongeveer 830 effecten die meer dan €320 miljard vertegenwoordigen.

Het kader voor sociale obligaties EU SURE zal bijdragen tot de verwezenlijking van duurzameontwikkelingsdoelstelling 3 (goede gezondheid en welzijn) en doelstelling 8 (waardig werk en economische groei). Op deze manier draagt het SURE-programma voor sociale obligaties bij aan de door de EU vastgestelde strategie voor duurzame ontwikkeling.

Over de Luxemburgse effectenbeurs

De Luxemburgse effectenbeurs (LuxSE) is de toegangspoort om internationale beleggers te bereiken. Met ruim 37 000 genoteerde effecten, waaronder 33 000 schuldinstrumenten, van 2 000 emittenten in 100 landen is LuxSE wereldwijd een van de toonaangevende beurzen voor internationale financiële instrumenten en biedt zij een unieke en geïntegreerde dienstverlening, met zowel notering, handel als informatieverschaffing.

In 2016 lanceerde LuxSE de Luxembourg Green Exchange (LGX) en werd zo de eerste beurs ter wereld met een platform dat volledig aan duurzame effecten is gewijd. LGX is een ontmoetingsplaats geworden voor emittenten en beleggers die zich bewust zijn van de impact die zij kunnen hebben, en heeft een groot wereldmarktaandeel van genoteerde groene, sociale en duurzame effecten.

LuxSE exploiteert ook een gespecialiseerde dochteronderneming, Fundsquare, die diensten verleent ter ondersteuning en standaardisering van grensoverschrijdende distributie van beleggingsfondsen. Meer informatie via www.bourse.lu