Brief regering; Staat van de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming - Opwerking van radioactief materiaal

Deze brief is onder nr. 272 toegevoegd aan dossier 25422 - Opwerking van radioactief materiaal.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Opwerking van radioactief materiaal; Brief regering; Staat van de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming
Document­datum 15-12-2020
Publicatie­datum 17-12-2020
Nummer KST25422272
Kenmerk 25422, nr. 272
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

25 422

Opwerking van radioactief materiaal

Nr. 272

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 15 december 2020

Hierbij bied ik u de «Staat van de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming - Nederlandse nucleaire installaties in 2019» aan1.

Deze eerste «Staat van de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming» is opgesteld door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

In de ontwikkeling van de publicatiereeks «Staat van de Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming» heeft de ANVS in het eerste rapport de veiligheid van Nederlandse nucleaire installaties centraal gesteld. Deze editie van «de Staat» presenteert het internationale stelsel om nucleaire veiligheid te borgen en mens en milieu te beschermen tegen ioniserende straling. Ook beschrijft de ANVS de veiligheidssituatie bij de nucleaire installaties in 2019.

De belangrijkste conclusies over de nucleaire veiligheid bij de installaties in 2019:

  • • 
    Alle vergunninghouders hebben de installaties veilig laten functioneren en er hebben zich geen ongevallen voorgedaan. De drie veilig-heidsfuncties van nucleaire veiligheid (het beheersen van de reactiviteit, het koelen van de splijtstoffen, en het insluiten van de radioactieve stoffen of splijtstoffen) waren gedurende het hele jaar geborgd. De veiligheidsvoorzieningen zijn bij de installaties, voor zover redelijkerwijs mogelijk, op het niveau van de stand van de techniek.
  • • 
    In 2019 hebben in totaal elf ongewone gebeurtenissen met een inschaling van het niveau «INES-0» plaatsgevonden. Alle gebeurtenissen waarbij bronnen van ioniserende straling betrokken zijn en die gevolgen hebben - of kunnen hebben - voor de veiligheid van mens en leefomgeving, worden ingedeeld op de internationaal gebruikte INES-schaal (International Nuclear and Radiological Event Scale). Gebeurtenissen die vallen onder INES-0 hebben geen gevolgen voor mens en leefomgeving en zijn voor de nucleaire veiligheid en

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-25422-272 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

stralingsbescherming binnen de installatie zeer beperkt van belang. Er hebben zich bij de installaties in 2019 geen gebeurtenissen voorgedaan met een inschaling van niveau INES-1 of hoger.

  • • 
    Alle vergunninghouders leverden voldoende inspanning om de blootstelling van werknemers aan ioniserende straling en de lozing van radioactiviteit naar lucht en water zo laag als redelijkerwijs mogelijk te houden. De blootstelling van werknemers aan ioniserende straling is bij alle vergunninghouders onder de wettelijk vastgelegde limieten en de door de hen zelf opgelegde dosisbeperkingen gebleven. De lozingen van radioactiviteit naar lucht en water bleven ruim onder de gestelde limieten.

Nucleaire veiligheid en stralingsbescherming zijn niet alleen van belang bij nucleaire toepassingen. In toekomstige edities van «de Staat van de Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming» zal ook de veiligheidssituatie bij andere toepassingen van straling worden beschreven.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

  • S. 
    van Veldhoven-van der Meer

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,25 422, nr. 272 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.