Samenwerkingsraad EU-Azerbeidzjan, 18 december 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 18 december 2020, 16:00.

Voornaamste resultaten

De 17e Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie en de Republiek Azerbeidzjan vond op 18 december 2020 in Brussel plaats. De vergadering werd voorgezeten door hoge vertegen­woordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheids­beleid Josep Borrell en bijgewoond door EU-commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Olivér Várhelyi. Voor Azerbeidzjan leidde minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov de delegatie.

De Samenwerkingsraad evalueerde de uitvoering van de gezamenlijk overeen­gekomen partnerschaps­prioriteiten EU-Azerbeidzjan, de hervormings­agenda van Azerbeidzjan, de vooruitzichten voor een nieuwe bilaterale overeen­komst, de corona­pandemie en de gevolgen daarvan, en de situatie in en rond Nagorno-Karabach na de recente groot­schalige vijandelijk­heden.

"De EU wil met Azerbeidzjan een ambitieuze nieuwe brede overeenkomst sluiten, gebaseerd op democratie, mensen­rechten en fundamentele vrijheden. Dit zou bijdragen tot de diversificatie van de Azerbeidzjaanse economie, onze handels­betrekkingen versterken en onze samen­werking in ruimere zin uitbreiden", aldus de hoge vertegen­woordiger Josep Borrell. "De EU is bereid een rol te vervullen bij het onder­steunen en vorm­geven van een duurzame regeling voor het conflict over Nagorno-Karabach, in nauwe samenwerking met de mede­voorzitters van de Minskgroep. Wij staan klaar om hiervoor onze instrumenten voor vredes­opbouw en weder­opbouw in te zetten."

Olivér Várhelyi, de commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, zei: "De EU is een belangrijke partner van Azerbeidzjan op het gebied van energie, handel, investeringen en connectiviteit. Er is dit jaar belangrijke vooruitgang geboekt met de voltooiing van de zuidelijke gas­corridor. Op basis daarvan willen wij de mogelijke uitbreiding ervan tot de Westelijke Balkan onderzoeken. Ook zetten wij onze samenwerking op sociaal­economisch gebied voort in de context van het herstel van de COVID-19-pandemie, onder meer door onze steun voor de economische diversificatie van het land en voor een veerkrachtigere gezondheidszorg. Wij kunnen € 10 miljoen bijdragen aan verdere humanitaire hulp en werken aan een bredere conflict­transformatie en langdurige sociaal-economische ontwikkeling."

Bij de evaluatie van de uitvoering van de partnerschaps­prioriteiten noemden de EU en Azerbeidzjan de zeer goede samenwerking in de energiesector. De eerste gaslevering vanuit Azerbeidzjan via de zuidelijke gas­corridor wordt voor het eind van 2020 verwacht. De Samenwerkingsraad ging ook in op de uitdagingen voor de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, met name de vrijheid van vereniging en de vrijheid van menings­uiting en van de media in Azerbeidzjan. Daarnaast kwam de stand van de onderhandelingen over de nieuwe brede overeenkomst en over de overeenkomst over een gemeen­schappelijke luchtvaart­ruimte aan bod.

Ook de COVID-19-pandemie werd besproken, waarbij het accent lag op de EU-steun voor de inspanningen van Azerbeidzjan om levens en bestaansmiddelen te beschermen en voor het heropenen van het sociaal leven en de economie.

De EU en Azerbeidzjan wisselden ook van gedachten over de situatie in en rond Nagorno-Karabach na de stopzetting van de vijandelijk­heden op 10 november 2020, over de rol van de EU bij het ondersteunen van herstel en verzoening, en over regionale kwesties. De Samenwerkingsraad EU-Azerbeidzjan vond één dag na de Partnerschapsraad EU-Armenië plaats. Uit deze bijeenkomsten blijkt nog eens hoe belangrijk het is dat de EU partnerschappen aangaat met de landen in de regio en er het herstel en duurzame vrede ondersteunt.

In de aanloop naar de Samenwerkings­raad heeft de EU een verslag uitgebracht over de meest recente ontwikkelingen in Azerbeidzjan en de betrekkingen tussen de EU en Azerbeidzjan sinds april 2019.

EU-betrekkingen met Azerbeidzjan (achtergrondinformatie)

Partnerschaps­prioriteiten EU-Azerbeidzjan

Prioriteiten van het partnerschap

Uitvoeringsverslag samenwerking met Azerbeidzjan

Informatie over de zitting

Brussel

18 december 2020