PvdA-leider Lodewijk Asscher stapt op als lijsttrekker

donderdag 14 januari 2021, 10:40

DEN HAAG (PDC i) - Lodewijk Asscher trekt zich twee maanden voor de verkiezingen terug als lijsttrekker voor de PvdA i. Dat maakte hij bekend in een videoboodschap op social media. Hij legt daarbij ook meteen zijn fractievoorzitterschap neer, al blijft hij in de Kamer zetelen tot de verkiezingen in maart. Daarna komt hij niet meer terug als Kamerlid.

Asschers positie stond ter discussie vanwege zijn medeverantwoordelijkheid in de toeslagenaffaire. Als vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het vorige kabinet-Rutte II i zou hij een rol gespeeld hebben in de misstanden die zich voordeden. Zijn lijsttrekkerschap voor de PvdA bleek niet langer houdbaar nadat hij onder vuur kwam te liggen bij een deel van zijn eigen achterban.

Het partijcongres van de PvdA, dat aankomend weekend zou plaatsvinden, wordt nu uitgesteld. Op dat congres zou Asscher aanvankelijk definitief benoemd worden als lijsttrekker. Kamerlid en ex-minister Lilianne Ploumen i neemt voorlopig zijn rol als fractievoorzitter over. Het partijbestuur van de PvdA beraadt zich nu op de vraag wie het lijsttrekkerschap over zal nemen.

Bron: PvdA, NOS, Volkskrant