Lilianne Ploumen voorgedragen als nieuwe lijsttrekker PvdA

maandag 18 januari 2021, 12:05

DEN HAAG (PDC i) - Lilianne Ploumen i volgt Lodewijk Asscher i op als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid i. Op maandagmiddag presenteerde de partij haar als nieuwe lijsttrekker. De benoeming moet zaterdag nog officieel bekrachtigd worden door de leden tijdens het digitaal partijcongres.

De PvdA moest op zoek naar een nieuwe lijsttrekker nadat Lodewijk Asscher vorige week opstapte vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire i. Ploumen werd toen al aangesteld als waarnemend fractievoorzitter. Als minister van Ontwikkelingssamenwerking maakte Ploumen deel uit van het kabinet-Rutte II i. Van 2007 tot 2012 was ze voorzitter van PvdA. Voor de eerste keer in de geschiedenis staat een vrouw bovenaan de lijst van de partij.

Tweede Kamervoorzitter i Khadija Arib i kwam ook in beeld als potentiële lijsttrekker. Zij zal zich nu richten op een verlenging van dat voorzitterschap. Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb i en Europees commissaris i Timmermans i werden eerder genoemd als eventuele opvolgers voor Asscher.

Bron: PvdA, NOS, Volkskrant