Verklaring van voorzitter Von der Leyen aan de vooravond van de Internationale dag voor de herdenking van de Holocaust

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 26 januari 2021.

“Op 27 januari staan we erbij stil dat 76 jaar geleden het naziconcentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. We herdenken dan de miljoenen Joodse vrouwen, mannen en kinderen, alsook alle anderen, onder wie honderdduizenden Roma en Sinti, die tijdens de Holocaust zijn vermoord.

Antisemitisme leidde tot de Holocaust, maar behoorde na de bevrijding van de naziconcentratiekampen helaas niet tot het verleden.

Ik acht het zorgwekkend dat Jodenhaat binnen en buiten Europa weer terrein wint. De pandemie blijkt aanleiding te geven tot een toename van samenzweringstheorieën en desinformatie, waarbij dikwijls antisemitische verhalen de wereld in worden geholpen. Het baart zorgen steeds vaker te moeten vaststellen dat de Holocaust wordt ontkend en de betrokken feiten worden verdraaid.

Wij mogen nooit vergeten.

Nu de herdenkingsplaatsen wegens de pandemie niet toegankelijk zijn en het aantal Holocaustoverlevenden slinkt, moeten we nieuwe manieren vinden om te herdenken.

Nu samenzweringsmythen via sociale media worden verspreid, moeten we de jongere generaties tegen antisemitisme wapenen.

Nu desinformatie zich verbreidt, moeten autoriteiten en sociale platforms en de gebruikers daarvan er samen voor zorgen dat historische feiten online noch offline worden verdraaid.

Want feiten doen ertoe. De geschiedenis is van belang. Wij zijn vastbesloten deze strijd te winnen.

Europa staat er pas goed voor als zijn Joodse gemeenschap en andere minderheden in vrede en harmonie kunnen leven.

Daarom presenteren we later dit jaar een strategie voor de bestrijding van antisemitisme en de bevordering van het Joodse leven in Europa.”

Achtergrond

Om EU-lidstaten en het maatschappelijk middenveld te helpen antisemitisme tegen te gaan, komt de Commissie in 2021 met een strategie voor de bestrijding van antisemitisme en de bevordering van het Joodse leven. Het herdenken van de Holocaust blijft van essentieel belang om onze geschiedenis levend te houden.

Een Europees wetgevingskader zorgt in heel Europa voor bescherming tegen door antisemitisme ingegeven geweld, discriminatie en vijandigheid en voor strafbaarstelling van Holocaustontkenning en verdraaiing van de historische feiten daaromtrent.

In 2005 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in resolutie 60/7 27 januari uit tot internationale dag voor de herdenking van slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 1945 bevrijdden de geallieerden het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

De resolutie spoort alle VN-leden aan om de nagedachtenis van de Holocaustslachtoffers te eren en de ontwikkeling van onderwijsprogramma's over de Holocaust te bevorderen teneinde nieuwe genocides te voorkomen. Ook wordt in de resolutie opgeroepen de vernietigingskampen, concentratiekampen, werkkampen en gevangenissen van de nazi's actief in stand te houden.

Meer informatie

EU-activiteiten ter bestrijding van antisemitisme