Brief regering; Uitvoering art. 16 lid 1 Handelsregisterwet door KVK vertraagd - Evaluatie Handelsregisterwet 2007

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 33562 - Evaluatie Handelsregisterwet 2007 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Evaluatie Handelsregisterwet 2007; Brief regering; Uitvoering art. 16 lid 1 Handelsregisterwet door KVK vertraagd
Document­datum 25-01-2021
Publicatie­datum 27-01-2021
Nummer KST335623
Kenmerk 33562, nr. 3
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

33 562

Evaluatie Handelsregisterwet 2007

Nr. 3

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 januari 2021

De KVK heeft mij op de hoogte gesteld van een onvoorziene vertraging in de aanleg van de noodzakelijke technische voorziening ter uitvoering van art. 16 lid 2 van de Handelsregisterwet 2007. Dit betreft het plaatsen van een openbare aantekening «gegeven in onderzoek» (GIO) bij authentieke gegevens in het handelsregister waarover door een bestuursorgaan een melding is gedaan over mogelijke onjuistheid van het gegeven.

Het GIO hangt samen met het «verplicht gebruik» van handelsregisterge-gevens voor overheden. Dit verplicht gebruik is complementair aan het recht van burgers en bedrijven om gegevens slechts éénmalig aan de overheid te verstrekken. Nadat CBS op 1 januari 2015 is gestart met «verplicht gebruik» van gegevens uit het handelsregister geldt voor alle andere gebruikers binnen de overheid van rechtswege een overgangstermijn van 6 jaar, die dus op 1 januari 2021 is afgelopen. Vanaf 1 januari jl. mogen overheden in beginsel geen informatie meer opvragen bij burgers en bedrijven die zij ook in het handelsregister kunnen vinden. Dit is dus ook de datum waarop het GIO gerealiseerd had moeten zijn, om te voorkomen dat overheden gegevens (moeten) gebruiken waarover een andere overheid al een melding heeft gedaan dat het gegeven mogelijk onjuist is.

De vertraging is gemeld aan de leden van de Gebruikersraad handelsregister, opdat zij in voorkomende gevallen met een beroep op de wettelijke uitzonderingsgrond in art. 30 lid 2 sub d van de Handelsregisterwet het verplicht gebruik achterwege kunnen laten.

In beginsel is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor juiste aanlevering van zijn gegevens. De gegevens in het handelsregister hebben derdenwerking, de GIO-melding zelf heeft dat niet, dus de ondernemer mag zich ten opzichte van derden blijven beroepen op het gegeven zoals het in het handelsregister staat. Schade bij de geregistreerde onderneming door

kst-33562-3 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

afwezigheid van een GIO-melding kan zich derhalve niet voordoen.

Schade bij een afnemer van gegevens is wel mogelijk.

Zolang KVK niet volledig kan voldoen aan de geldende wetgeving bestaat derhalve een enigszins verhoogd risico op aansprakelijkheid van KVK voor gebruik van onjuiste gegevens.

KVK verwacht per 1 februari 2021 een voorlopige oplossing gereed te hebben om een GIO-melding te kunnen opnemen bij gegevens waar dit aan de orde is. Deze oplossing vergt enig handwerk in de verwerking van de terugmeldingen. Later dit jaar zal de definitieve, geautomatiseerde verwerking geïmplementeerd worden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

M.C.G. Keijzer

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 33 562, nr. 3 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.