Informele videoconferentie van de ministers van Europese Zaken, 23 maart 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 23 maart 2021, 15:00.

Voornaamste resultaten

Videoconferentie van de leden van de Europese Raad

De ministers hebben overlegd over een verklaring voor de video­conferentie van de Europese Raad op 25 en 26 maart. De EU-leiders zullen er spreken over de respons op de COVID-19-pandemie, de een­gemaakte markt, het industriebeleid, de digitale transformatie en de economie, de situatie in het oostelijke Middellandse Zeegebied en de betrekkingen met Rusland.

COVID-19: De leiders zullen de balans opmaken van de uitrol van de vaccins en de epidemiologische situatie, en voortgaan met de gecoördineerde respons op de coronacrisis.

Eengemaakte markt, industriebeleid, digitale transformatie en de economie: Op de agenda staan de belangrijkste prioriteiten op het gebied van de een­gemaakte markt, het industrie­beleid en de digitale transformatie. De leiders zullen zich buigen over het digitale kompas en de digitale doelen voor 2030, en de balans opmaken van de werkzaam­heden rond het belasten van de digitale economie. Ook zullen zij de prioriteiten voor het Europees Semester 2021 bespreken, en wordt hun gevraagd de aanbeveling over het economisch beleid van de eurozone tijdens hun volgende formele bijeenkomst goed te keuren.

Oostelijk Middellandse Zeegebied: Ook de situatie in het oostelijk Middellandse Zeegebied zal aan bod komen. De hoge vertegenwoordiger en de Commissie zullen naar verwachting vóór de bijeenkomst een verslag over de betrekkingen EU-Turkije indienen, naar aanleiding van de conclusies van de Europese Raad van december 2020.

Rusland: De EU-leiders zullen de betrekkingen met Rusland bespreken.

Ana Paula Zacarias, staatssecretaris voor Europese Zaken van Portugal

De sleutel tot een succesvolle collectieve aanpak van de pandemie is een snellere productie, levering en uitrol van vaccins. Daarvoor zal geen moeite worden gespaard.

Ana Paula Zacarias, staatssecretaris voor Europese Zaken van Portugal

Videoconferentie van de leden van de Europese Raad, 25‑26 maart 2021

Videoconferentie van de leden van de Eurotop, 26 maart 2021

Geannoteerde ontwerpagenda

COVID‑19-pandemie: respons van de EU (achtergrond­informatie)

Conclusies van de Europese Raad, 1-2 oktober 2020

Conclusies van de Europese Raad, 10-11 december 2020

Verklaring van de Eurotop, 11 december 2020

Digitale toekomst voor Europa (achtergrond­informatie)

Eengemaakte markt van de EU (achtergrond-informatie)

Europees Semester

De Raad heeft een synthese­verslag van het voorzitterschap besproken met betrekking tot het Europees Semester 2021 en de herstelplannen. Het verslag is een samenvatting van de bijdragen van verschillende informele video­conferenties van de ministers bevoegd voor economische en financiële zaken, werkgelegenheid en sociale zaken, interne markt en industrie, milieu en onderzoek.

In het verslag staat dat de economische vooruitzichten volgens de recentste winterprognose van de Commissie sterk afhangen van het verloop van de pandemie en van het effect van de corona­maatregelen op de economische activiteit. Ook is beleids‑ondersteuning op nationaal en EU-niveau van cruciaal belang voor het herstel.

Over de herstel- en veerkracht­faciliteit wordt in het verslag benadrukt dat de nationale herstelplannen het belangrijkste referentie­document moeten worden voor de toekomst­gerichte beleids­initiatieven van de lidstaten. De plannen moeten de nationale hervormings- en investerings­agenda omvatten, consistent zijn met de landspecifieke uitdagingen en prioriteiten in het kader van het Europees Semester, stroken met de EU-beleidsdoelstellingen, en de groene en de digitale transitie nastreven.

De Raad heeft ook besloten een ontwerp­aanbeveling over het economisch beleid van de eurozone aan de Europese Raad toe te zenden.

Het Portugese voorzitterschap heeft een update van de routekaart voor het Europees Semester 2021 gegeven. Deze routekaart is opgesteld tegen de achtergrond van de COVID-19-pandemie en de voortdurende aanpassingen die nodig zijn voor de coördinatie van de herstel- en veerkracht­faciliteit met het Europees Semester.

Syntheseverslag over bijdragen van de Raad aan het Europees Semester 2021

Aanbeveling voor een aanbeveling van de Raad over het economisch beleid van de eurozone

Europees Semester 2021 - bijgewerkte routekaart

Herstel- en veerkrachtfaciliteit

Europees Semester 2021 - een uitzonderlijke cyclus

Conferentie over de toekomst van Europa

Het voorzitterschap heeft de ministers ingelicht over de voorbereiding van de Conferentie over de toekomst van Europa. Het doel daarvan is de burgers een stem te geven in een breed debat over de toekomst van Europa in de komende 10 jaar en daarna, ook in het licht van de COVID‑19-pandemie.

De Raad, het Europees Parlement en de Commissie hebben op 10 maart een gezamenlijke verklaring ondertekend met de doelstellingen, de structuur, de reikwijdte en het tijdschema van de conferentie.

De constituerende vergadering van de raad van bestuur van de Conferentie vindt plaats op 24 maart 2021. Er wordt dan onder meer gesproken over interne regelingen, de lancering van het onlineplatform, en de planning van toekomstige conferentie-evenementen.

De Raad zal in de raad van bestuur worden vertegenwoordigd door het voorzitterschap en de 2 volgende voorzitterschappen. De volgende 4 voorzitterschappen krijgen de status van waarnemer.

De activiteiten van de conferentie moeten binnenkort van start gaan. Het gezamenlijke voorzitterschap van de Conferentie zal de conferentie uitnodigen om uiterlijk voorjaar 2022 conclusies te trekken.

Conferentie over toekomst van Europa: Raad geeft groen licht

Gezamenlijke Verklaring

Conferentie over de toekomst van Europa - herzien standpunt van de Raad (3 februari 2021)

Conferentie over de toekomst van Europa - standpunt van de Raad (24 juni 2020)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VTC-GAC-230321

Videoconferentie

23 maart 2021

10:00

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN