Hofvijver maart 2021: ‘Teloorgang van de volkspartij’

maandag 29 maart 2021, 13:00

DEN HAAG (PDC i) - "De traditionele volkspartij is op sterven na dood. De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bevestigt de reeds langer geleden ingezette trend dat de vanzelfsprekende dominantie van de christendemocratie en sociaaldemocratie afgebrokkeld is." Tot deze conclusie komen Gerrit Voerman en Jan Schinkelshoek na de Tweede Kamerverkiezingen in het vandaag verschenen maart-nummer van de Hofvijver.

In een speciale rubriek 'Na 17 maart' komen wetenschappers en politieke commentatoren aan het woord met hun reacties op de verkiezingen en de campagne. Zo analyseert Meindert Fennema de retoriek van de populistische partijen en stelt Léonie de Jonge dat wat betreft het rechts-radicalisme "de geest uit de fles is." Daarnaast kijken Gerrit Dijkstra en Frits van der Meer vooruit naar de komende regeerperiode, en het 'zwaard van Damocles' dat boven een eventueel kabinet-Rutte IV hangt.

Verder doet Philip van Praag een oproep om een maximum voor giften aan politieke partijen in te voeren naar aanleiding van de donatie van 1 miljoen euro aan D66. Ook analyseert Sascha Hardt dat het opheffen van de immuniteit van Carles Puigdemont door het Europees Parlement de schijnwerpers zet op het gebrek aan een echt "Europees mandaat."

Dat en meer in de nieuwste editie van de Hofvijver.