Vertrouwen in Rutte onderwerp van gesprek bij formatiegesprekken met Tjeenk Willink

donderdag 22 april 2021, 12:15

DEN HAAG (PDC i) - Voor de fractievoorzitters van de grote linkse partijen is de vertrouwenskwestie rond VVD-leider Rutte nog niet opgelost. Dit gaven Klaver i (GroenLinks), Ploumen i (PvdA), en Marijnissen i (SP) gisteren te kennen na afloop van hun tweede gesprek met in formateur Herman Tjeenk Willink i. Tjeenk Willink hield met alle fractievoorzitters een gesprek over de voortgang van de formatieopdracht.

Over de werkwijze van de informateur, waarover eerder PVV en JA21 kritisch waren, hadden de andere partijleiders niet veel te zeggen. Klaver vindt dat Tjeenk Willink zijn opdracht moet afmaken en zijn rapport moet schrijven. Pas daarna is de Kamer aan zet. Voor GroenLinks zijn de grootste inhoudelijke vraagstukken het klimaatbeleid en de ongelijkheid in Nederland. Ongelijkheid in de samenleving is ook een belangrijk onderwerp voor SP en PvdA, naast onder meer vertrouwen in de overheid en bescherming van de overheid.

D66 en de VVD gaven minder prijs van hun gesprek met de informateur. Kaag i was vooral blij dat Tjeenk Willink langs inhoudelijke lijnen gesprekken voerde en ook op die manier naar zijn informatieopdracht kijkt. Naar verwachting zal informateur Tjeenk Willink volgende week woensdag 28 april met zijn eindverslag komen.

Bron: NOS.nl