Informele videoconferentie van de ministers van Landbouw, 26 april 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 26 april 2021, 23:30.

Voornaamste resultaten

Hervorming GLB

Het voorzitterschap gaf een update over de interinstitutionele onderhandelingen (via trialoog) over het GLB‑hervormingspakket. De ministers werden om richtsnoeren gevraagd voor een compromis­voorstel over de groene architectuur. Centraal in het compromisvoorstel van het voorzitterschap staat de verhoging van de gereserveerde bedragen voor ecoregelingen in vergelijking met het standpunt van de Raad. Die verhoging bedraagt 22% in 2023 en stijgt geleidelijk tot 25% in 2025. Een ander kernelement is het behoud van financiële flexibiliteit (bv. een initiële leerperiode voor de lidstaten).

Veel ministers gaven aan het voorstel voor hogere gereserveerde bedragen voor eco­regelingen te willen overwegen. Sommigen verkiezen evenwel dat het voorzitterschap zich aan het Raads­standpunt houdt, met een reservering van 20% voor ecoregelingen.

Alle ministers spraken hun sterke voorkeur uit voor het behoud van flexibiliteit in de groene architectuur. Ze toonden zich voorstander van elementen zoals de initiële leerperiode en de mogelijkheid om middelen tussen de pijlers over te dragen, zodat onbestede middelen niet verloren gaan.

De grote meerderheid van de ministers wil net als het voorzitterschap de onderhandelingen afgerond zien tijdens het Portugese voorzitterschap. Verschillende ministers vonden dat er een akkoord nodig is dat alle 3 de verordeningen van het GLB‑hervormings­pakket omvat.

Maria do Céu Antunes, minister van Landbouw van Portugal

Wij hebben een gezamenlijk standpunt bereikt over de groene architectuur, waaruit blijkt hoezeer de Raad de GLB‑hervorming wil afronden, als compromis in het belang van Europese landbouwers en burgers.

Maria do Céu Antunes, minister van Landbouw van Portugal

Infographic - COVID-19: EU-steun voor landbouw en visserij

Deze infographic geeft een overzicht van de steun die de EU tijdens de COVID-19-crisis biedt aan de landbouw en visserij. Zie volledige infographic

Marktsituatie

De Commissie lichtte de huidige situatie van de Europese landbouwsector en ‑markten toe. Over het algemeen heeft de agrovoedings­sector blijk gegeven van veerkracht tijdens de COVID‑19-crisis, en was er voedsel­zekerheid. De ministers wezen op de negatieve gevolgen van de recente vorst, met name voor de wijn- en fruitsector. Verscheidene lidstaten vroegen de Commissie extra steun te verlenen aan de getroffen sectoren.

Handel

Er werd een strategische bespreking gehouden over de koers voor de handelsbetrekkingen van de EU met derde landen - en voor ander relevant extern EU‑beleid - met het oog op het behoud van de duurzaamheid en milieu­vriendelijkheid van de agrovoedingssector. De ministers spraken hun steun uit voor een open, duurzame en ambitieuze handels­agenda die zorgt voor een gelijk speelveld en steun voor de gevoeligere sectoren.

Ook de recentste studie van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek over de cumulatieve economische effecten van handels­besprekingen in de EU‑landbouw­sector kwam aan bod. De ministers verzochten om regelmatigere updates en gedetailleerdere analyses van de impact van de handels­overeenkomsten op verschillende regio's en sectoren.

Diversen

De Commissie lichtte de evaluatie van de EU‑strategie voor dierenwelzijn 2012‑2015 toe. Uiterlijk eind 2023 komt ze met een wetgevings­voorstel naar aanleiding hiervan. Verschillende ministers benadrukten het belang van dierenwelzijn, en wezen erop dat de wetgeving inzake dieren­vervoer moet worden herzien.

De Duitse delegatie verzocht de Commissie te overwegen om de verplichte etikettering van hoe legkippen worden gehouden uit te breiden tot voedings­middelen met eieren erin verwerkt (bv. pasta, mayonaise). Verscheidene lidstaten spraken hun steun uit voor dit initiatief, omdat die informatie een meerwaarde betekent voor de consument.

Informatie over de zitting

Zitting nr. VTC-AGRIFISH-260421

Videoconferentie

26 april 2021

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota - Etikettering van levensmiddelen die eieren bevatten wat betreft de houderij­methode van legkippen Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota - Evaluatie van de EU-strategie voor dierenwelzijn 2012‑2015 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN