Raad Buitenlandse Zaken, 10 mei 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 10 mei 2021, 21:30.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken op 10 mei 2021 in Brussel.

Voornaamste resultaten

Westelijke Balkan

De Raad heeft een strategische bespreking gehouden over de Westelijke Balkan en een grotereEU-betrokkenheid bij de regio.

De Westelijke Balkan speelt een bijzondere rol in Europa en voor Europa. De regio is van groot geostrategisch belang voor de EU. We moeten ervoor zorgen dat ons engagement goed zichtbaar is en dat er geen twijfel over bestaat.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De ministers bevestigden het Europese perspectief voor de hele regio en onderstreepten het belang van politieke betrokkenheid op een groot aantal gebieden, zoals: bestrijding van de COVID-pandemie, economische samenwerking, connectiviteit, bestrijding van externe beïnvloeding en desinformatie.

Uit de gesprekken bleek dat de landen in de Westelijke Balkan de EU-gerelateerde hervormingen sneller moeten uitvoeren en veel meer een positief en constructief verhaal moeten vertellen. De hoge vertegenwoordiger benadrukte dat er dringend vorderingen moeten worden gemaakt met het toetredingsproces van Albanië en Noord-Macedonië. Ook met de EU-integratie van Servië en Montenegro en de visum­liberalisering voor Kosovo is er vooruitgang nodig. De ministers vroegen ook om een spoedige hervatting van de dialoog tussen Belgrado en Pristina, en herhaalden hun blijvende en ondubbelzinnige steun voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Bosnië en Herzegovina.

De Raad herinnerde ook aan de sleutelrol die de EU had gespeeld om de partners van de Westelijke Balkan te helpen met de COVID-19-pandemie, door middel van medische bijstand, financiering voor sociaal-economisch herstel en het doneren van vaccins.

Trans-Atlantische betrekkingen

De Raad besprak de prioriteiten voor de samenwerking met de Amerikaanse regering in de komende maanden.

De ministers maakten de balans op van de vooruitgang die zij samen op een aantal belangrijke punten hebben geboekt, zoals het opnieuw betrekken van de VS bij het JCPOA, het hervatten van de dialoog over China, het tijdelijk opschorten van de tarieven in het kader van het Airbus/Boeing-geschil en nauw contact over de ontwikkelingen in Rusland en Myanmar.

Het hernieuwde partnerschap is gebaseerd op meer betrokkenheid, meer coördinatie en meer samenwerking.

Videoconferentie met de klimaatgezant van de VS

De ministers wisselden van gedachten met de speciale klimaatgezant van de Amerikaanse president John Kerry over de vraag hoe de mondiale klimaatambitie nog verder kan worden opgehoogd, met name onder de grootste economieën ter wereld.

De EU en de VS gaan stelselmatig samenwerken om de partners nog nadrukkelijker aan te sporen de toezeggingen in het kader van de Overeenkomst van Parijs zo goed mogelijk na te komen. Dit zullen ze zowel op bilateraal niveau als in multilaterale fora zoals de G7 en de G20 doen.

Actuele kwesties

De Raad sprak over de Palestijnse Gebieden naar aanleiding van de uitgestelde verkiezingen en de confrontaties in Oost-Jeruzalem. De ministers herhaalden dat alle partijen de status quo van de heilige plaatsen moeten handhaven en eerbiedigen, en dat alle leiders een verantwoordelijkheid hebben om tegen extremisten op te treden.

De Raad betuigde tevens zijn solidariteit met Tsjechië en Bulgarije in het licht van de recente gebeurtenissen in verband met Rusland.

De ministers gingen in op de lopende onderhandelingen over de uitvoering van het nucleair akkoord met Iran, het JCPOA en de wereldwijde gezondheid. Wat de gezondheidssituatie betreft, herinnerde de hoge vertegenwoordiger eraan dat de EU, met een bijdrage van € 2,5 miljard aan COVAX, het voortouw neemt in de internationale solidariteit en de productie en uitvoer van vaccins.

De ministers wisselden ook van gedachten over Libanon, waar de situatie blijft verslechteren, ook voor de bevolking. De hoge vertegenwoordiger gaf aan dat alle beschikbare opties worden onderzocht om druk uit te oefenen op de Libanese leiders die het land beletten de dramatische situatie te boven te komen.

Tot slot spraken de ministers ook over Belarus, waar het regime zijn repressie en intimidatie van burgers, waaronder de Poolse gemeenschap, voortzet.

Andere kwesties

De Raad nam ook conclusies aan over veiligheid en defensie en de Hoorn van Afrika.

Veiligheid en defensie: EU maakt verder werk van gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (persmededeling, 10 mei 2021)

Hoorn van Afrika: EU gaat strategische betrekkingen met regio verdiepen (persmededeling, 10 mei 2021)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3792

Brussel

10 mei 2021

09:30

Vooraf (documenten)

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Voorlopige agenda

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden

Stemuitslagen zitting