Reizen in de zomer met het EU Covid-certificaat

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op donderdag 27 mei 2021.

Donderdagavond was er dan eindelijk witte rook. Tijdens onderhandelingen met de Raad bereikten we een akkoord over een nieuw digitaal Covid-certificaat dat ervoor moet zorgen dat er deze zomer gemakkelijk gereisd kan worden in Europa. Namens onze christendemocratische fractie mocht ik de onderhandelingen voeren. Het waren zeer pittige discussies, maar ik ben blij dat we tot een goed resultaat zijn gekomen. Met dit uniforme digitale certificaat kunnen Europeanen straks makkelijker aantonen of ze al ingeënt zijn, negatief getest zijn of recentelijk een besmetting achter de rug hebben en daardoor beschermd zijn.

Wij hadden ook graag gezien dat er gratis testen zouden komen voor mensen die nog niet zijn ingeënt. Helaas wilden de lidstaten daar niet in meegaan. Wel heeft de Europese Commissie toegezegd om 100 miljoen euro beschikbaar te stellen om de beschikbaarheid van betaalbare tests te ondersteunen. Dit geld moet met name toekomen aan mensen met lage inkomens of personen die regelmatig de grens over moeten, zodat ook voor hen een test betaalbaar is. Een ander discussiepunt tijdens de onderhandelingen was de mogelijkheid voor lidstaten om naast een certificaat ook nog verdere reisbeperkingen op te leggen. Uiteindelijk hebben de lidstaten zich onthouden van het opleggen van aanvullende quarantaine- of testverplichtingen. Wel mogen ze reisbeperkingen opleggen als het in het kader van de volksgezondheid echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld door een snelle stijging van infecties in een land of regio, of vanwege de opkomst van een nieuwe variant.

Het is goed dat we uiteindelijk tot een mooi compromis zijn gekomen met de lidstaten. Dit voorkomt dat we deze zomer in Europa een lappendeken aan reisbeperkingen en maatregelen hebben. Per 1 juli zal iedereen in Europa kunnen reizen met het certificaat.