Corrupte premier Babiš valt (opnieuw) door de mand

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op donderdag 27 mei 2021.

Het is eigenlijk te gênant voor woorden; een premier van een lidstaat die onderhandelt over de verdeling van EU-subsidies, is tegelijkertijd eigenaar van een multinational die jaarlijks miljoenen aan landbouwsubsidies ontvangt. De naam Andrej Babiš is al vaker in mijn nieuwsbrieven voorgekomen. Als parlement hebben we ons al menigmaal zeer kritisch uitgesproken tegen deze schaamteloze praktijken. Als dieptepunt heeft mijn Tsjechische collega - een uitgesproken criticus van Babiš - zelfs doodsbedreigingen ontvangen aan het adres van zijn kinderen.

Vorige week was er opnieuw een plenair debat hierover. De Europese Commissie heeft namelijk haar onderzoeksresultaten gepubliceerd waaruit blijkt dat premier Babiš zowel EU- als Tsjechisch recht geschonden heeft. Ook hebben de Tsjechische autoriteiten gefaald om belangenverstrengeling te voorkomen en te straffen. De vraag is natuurlijk: wat kunnen we nu doen? De subsidie is in ieder geval een tijd geleden al stopgezet. Terugvorderen van het geld door de EU is lastig, aangezien Tsjechië zelf uiteindelijk verantwoordelijk is voor de verdeling van de toebedeelde subsidie. Wij hebben ons als parlement eerder al uitgesproken tegen het feit dat lidstaten niet bekend hoeven te maken wie uiteindelijk EU-subsidies ontvangen.

De mogelijkheden tot actie zijn wat het parlement betreft zeker nog niet uitgeput. We dringen er dan ook op aan om het nieuwe subsidies voor Tsjechië te blokkeren totdat zij hun regels tegen belangenverstrengeling op orde hebben. Dit kan door middel van een nieuw mechanisme dat de rechtstaat koppelt aan subsidies. Wanneer landen dan de rechtsstaatsbeginselen aan hun laars lappen, kan de subsidiekraan dichtgedraaid worden. Aangezien belangenverstrengeling hier ook onder valt, zou de Commissie dit mechanisme het liefst vandaag nog moeten activeren!