Informele videoconferentie van de ministers van Ontwikkeling, 14 juni 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 14 juni 2021, 15:30.

Voornaamste resultaten

De EU-ministers van Ontwikkeling bespraken de samen­werking met midden­inkomens­landen - "ontwikkeling in transitie" - en menselijke ontwikkeling.

Het gesprek over een strategischer samen­werking met midden­inkomens­landen volgde kort na de goed­keuring van het nieuwe instrument voor nabuur­schaps­beleid, ontwikkeling en internationale samen­werking (NDICI - Europa als wereld­speler). Dit instrument maakt een meer geïntegreerde EU-aanpak met partner­landen mogelijk.

De midden­inkomens­landen zijn zwaar getroffen door de COVID-19-pandemie, maar zouden een sleutel­rol kunnen spelen in het wereld­wijde herstel, waarbij het grootste potentieel schuilt in doel­treffende en toekomst­gerichte hervormingen. De EU kan in deze landen een verschil maken door hun herstel­plannen verder te onder­steunen en haar visie op groen en duurzaam herstel met hen te delen.

Vervolgens bespraken de ministers concrete manieren om menselijke ontwikkeling, onder andere door de Team-Europa-aanpak, effectief te bevorderen.

In dit gesprek lag de focus op de wereld­wijde gezond­heids- en vaccin­maatregelen, en op onderwijs en jongeren in de herstel­periode na de pandemie.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Voor een doel­treffend herstel moeten we onze steun aan onderwijs en gezondheid - met name voor vrouwen en jongeren - opvoeren. Ze zijn belangrijke aanjagers van verandering. Daarom hebben we ons een ambitieus doel gesteld, waarbij ten minste 20% van de officiële ontwikkelings­hulp in de huidige begrotings­periode wordt gebruikt voor menselijke ontwikkeling en sociale inclusie.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De hoge vertegenwoordiger informeerde de ministers dat de EU tot dusver meer dan 600 miljoen vaccin­doses heeft geproduceerd, waarvan er 300 miljoen naar landen buiten de EU werden uitgevoerd. 10% van deze doses werd verstrekt via de Covax-regeling, waaraan de EU een van de grootste bijdragen levert.

Andere gespreks­onderwerpen waren de verdere onder­steuning van Covax om te zorgen voor veilige, eerlijke en billijke toegang tot vaccins voor iedereen, het opvoeren van de productie ervan en het versterken van de gezondheids­stelsels in de partner­landen.

Diversen

De Raad heeft in zijn formatie Werk­gelegenheid, Sociaal Beleid, Volks­gezondheid en Consumenten­zaken conclusies goedgekeurd, waarnaar onder­staande pers­mededelingen verwijzen:

Raad neemt conclusies aan over versterking van Europese financiële architectuur voor ontwikkeling (pers­mededeling, 14 juni 2021)

Conclusies van de Raad over een sterker engagement van Team Europa voor menselijke ontwikkeling (pers­mededeling, 14 juni 2021)

Middeninkomenslanden: Raad bevestigt toezegging van EU om op maat gesneden partner­schappen tot stand te brengen (pers­mededeling, 14 juni 2021)

Officiële ontwikkelingshulp: Raad keurt jaarverslag aan Europese Raad over EU-doel­stellingen voor ontwikkelings­hulp goed (pers­mededeling, 14 juni 2021)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-FAC-DEV-140621

Videoconferentie

14 juni 2021

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN