Brief regering; Maatregelen inzake slachthuis Gosschalk naar aanleiding van RTL-beelden - Dierenwelzijn

Deze brief is onder nr. 1200 toegevoegd aan dossier 28286 - Dierenwelzijn.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Dierenwelzijn; Brief regering; Maatregelen inzake slachthuis Gosschalk naar aanleiding van RTL-beelden
Document­datum 02-07-2021
Publicatie­datum 06-07-2021
Nummer KST282861200
Kenmerk 28286, nr. 1200
Commissie(s) Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

28 286

Dierenwelzijn

Nr. 1200    BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 juli 2021

Tijdens het Vragenuur op dinsdagmiddag 29 juni jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 94, Vragenuur) zijn vragen gesteld over ernstige misstanden bij Exportslachterij J. Gosschalk en Zn. naar aanleiding van de beelden van RTL. In dat debat is door uw Kamer aangedrongen op het sluiten van het betreffende slachthuis. Uw Kamer is toegezegd om meer inzicht te krijgen in de mogelijke opties om tot sluiting over te gaan. Ook heb ik aangegeven met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in gesprek te gaan over de maatregelen. Met deze brief informeer ik uw Kamer over de maatregelen die de NVWA tegen het betreffende bedrijf heeft getroffen. Met deze brief voldoe ik aan uw verzoek uit het Vragenuur. Voordat ik dieper op de opgelegde maatregelen inga, wil ik vooropstellen dat de beelden over de misstanden in het betreffende slachthuis gruwelijk zijn en dat deze excessen moeten stoppen.

Schorsen erkenning Exportslachterij Gosschalk

In het Vragenuur bent u mondeling geïnformeerd over de eerder getroffen maatregelen. De analyse van een deel van het inmiddels ontvangen beeldmateriaal van Varkens in nood heeft geleid tot de constatering van overtredingen. Daarnaast zijn door de NVWA sinds de opgelegde maatregelen afgelopen maandag op basis van het toezicht ter plaatse nieuwe overtredingen met betrekking tot dierenwelzijn geconstateerd. Deze nieuwe feiten vormen aanleiding voor de NVWA om het bedrijf een nieuwe maatregel op te leggen. Hierbij heeft de NVWA het breed bestaande maatschappelijk gevoel betrokken, zoals dat deze week bleek in de reacties in de media en uw Kamer, dat situaties als deze in slachthuizen niet acceptabel zijn vanwege het leed dat dieren wordt aangedaan.

De NVWA gaat over tot het per direct schorsen van de erkenning van het slachthuis. Dit betekent dat het slachthuis op vrijdag 2 juli de slachtwerk-zaamheden dient af te ronden en vanaf morgen geen slachtwerkzaam-heden meer mag uitvoeren. Het slachthuis kan pas weer in gesprek treden kst-28286-1200 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

met de NVWA over hervatting van de slachtwerkzaamheden op basis van een gedegen plan van aanpak. Op basis van het plan van aanpak beoordeelt de NVWA of dit voldoende vertrouwen geeft dat het bedrijf in staat is het dierenwelzijn afdoende te borgen. In het plan van aanpak zal het bedrijf op de volgende punten moeten ingaan:

  • Wijze van leidinggeven die voorkomt dat de medewerkers opnieuw en structureel dierenwelzijnsovertredingen begaan.
  • De borging dat het bedrijf alleen medewerkers met levende dieren laat werken die daarvoor de juiste opleiding gevolgd hebben en daardoor het juiste vakbekwaamheidsniveau hebben.
  • Een onderbouwing van de slachtsnelheid die borgt dat het dierenwelzijn goed gewaarborgd is.

Het opnieuw opstarten van de werkzaamheden zal stapsgewijs en gecontroleerd plaatsvinden op basis van de beoordeling van het plan van aanpak op de door de NVWA gevraagde waarborgen zoals hierboven beschreven.

Strafrechtelijk onderzoek

Naast het bestuursrechtelijk spoor is ook het strafrechtelijk spoor nog nadrukkelijk in beeld. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft op 28 juni 2021 een aangifte van dierenmishandeling op de betreffende slachterij ontvangen van de stichting Varkens in Nood. Op 29 juni 2021 heeft het Openbaar Ministerie besloten tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek naar de feiten en omstandigheden met betrekking tot genoemde aangifte. Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA onder gezag van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Tot slot

De beelden laten een grote minachting van het bedrijf voor de toezichthouder zien, die bovendien versterkt wordt doordat het begaan van overtredingen door is gegaan, terwijl de beelden al gepubliceerd waren en er maatregelen waren opgelegd. Met de schorsing van de erkenning en de randvoorwaarden en eisen waaraan moet worden voldaan voordat de schorsing ongedaan gemaakt kan worden, verwacht ik dat het dierenwelzijn bij dit slachthuis sterk verbetert. En dat is hard nodig. Door deze maatregel van de NVWA wordt ook een signaal afgegeven aan de gehele slachthuissector. Misstanden worden niet getolereerd en indien misstanden opnieuw in dit slachthuis of andere slachthuizen worden geconstateerd aarzelt de NVWA niet om opnieuw hard op te treden. Het is nu echt aan de sector om een serieuze kentering in gedrag te laten zien.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C.J. Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,28 286, nr. 1200 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.