‘Accept to Enter’, pop-up actie voor uitbreiding Artikel 1

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op zaterdag 31 juli 2021.

Op dit moment verbiedt Artikel 1 van de Grondwet discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht. Maar een expliciet grondwettelijk verbod op discriminatie op grond van handicap of seksuele gerichtheid ontbreekt nog.

Definitieve wijziging van artikel 1 van de Grondwet

Op initiatief van voormalig GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok, Vera Bergkamp (D66) en Kirsten van den Hul (PvdA) werkten GroenLinks, PvdA en D66 al aan de wetswijziging om een verbod op discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en handicap toe te voegen aan de Grondwet.

In februari dit jaar ging de Eerste Kamer hiermee akkoord. Met deze stemming ligt de weg vrij voor een definitieve wijziging van artikel 1 van de Grondwet. Over Grondwetswijzigingen moet altijd twee keer worden gestemd in zowel de Eerste als de Tweede Kamer, met minimaal één verkiezing ertussen. We kijken ernaar uit deze wetswijziging definitief te maken.

Accept to Enter

Om aandacht te vragen voor de belangrijke uitbreiding van Artikel 1 doen tijdens de Pride Week van 31 juli t/m 8 augustus 2021 verschillende Nederlandse organisaties, zoals BNNVARA, AVROTROS, Mojo Concerts en GroenLinks, mee aan de Accept to Enter campagne. Deze organisaties plaatsen een Accept to Enter pop-up op hun website, zoals de cookiemeldingen die we gewend zijn. Websitebezoekers krijgen vervolgens de mogelijkheid om via deze pop-up aan te geven dat discriminatie niet getolereerd wordt, en dat het belangrijk is dat een verbod op discriminatie wegens seksuele gerichtheid ook in de Grondwet thuishoort.

Privacy

De pop-up vervangt de officiële cookie pop-up niet. Je kan de pop-up wegklikken met een kruisje en hoeft hem dus niet helemaal te doorlopen/accepteren. Via de knop ‘waarom is dit nodig’ kom je op de landingspagina met meer informatie over deze actie. Er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd of opgeslagen.

Kijk op www.accept2enter.nl voor meer informatie.

Nieuws ・ Discriminatie

Uitbreiding Artikel 1 met handicap en seksuele gerichtheid aangenomen door Eerste Kamer

Lees meer

LHBTIQA+

LHBTIQA+ RECHTEN

GroenLinks pakt discriminatie op basis van seksuele voorkeur aan, zowel in Nederland als in Europa.

Lees meer

Nieuws ・ Eu

EU tot ‘LHBTIQ-vrijheidszone’ verklaard door Europees Parlement

Het Europees Parlement stemde zojuist met grote meerderheid in voor het uitroepen van de Europese Unie tot ‘LHBTIQ-vrijheidszone’. Hiermee reageert het...

11 mrt 2021

Lees meer