Ons voorstel zodat mensen er wél op vooruit gaan

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op donderdag 26 augustus 2021.

Door het gedraal van de rechtse partijen sleept de formatie zich in een slakkengang voort.

Na vijf maanden wordt er nog steeds niet inhoudelijk onderhandeld over een nieuw kabinet. De problemen stapelen zich ondertussen op. De groeiende ongelijkheid, de woningnood, klimaatverandering. En daarnaast moet het oude demissionaire kabinet daardoor de begroting voor volgend jaar maken. En gewone Nederlanders dreigen daar de dupe van te worden.

Terwijl de economie groeit en de winsten stijgen, staan de meeste Nederlanders op de nullijn.

Want terwijl de economie dit en komend jaar 7% groeit en de winsten stijgen, staan de meeste Nederlanders op de nullijn. Leraren en zorgmedewerkers liepen het vuur uit de sloffen maar dreigen met lege handen achter te blijven. Ook ouderen krijgen er niks bij. Het kabinet kiest ervoor de belastingen voor bedrijven te verlagen. Dat moet anders.

Samen met GroenLinks doe ik daarom een voorstel. Het demissionaire kabinet wil de twee miljard die bedoelt was voor het afschaffen van de dividendbelasting, alsnog gebruiken om de belastingen voor grote bedrijven te verlagen. Onze oproep: doe dat niet. Gebruik het geld voor de koopkracht van lage- en middeninkomens. Voor ouderen. En voor betere salarissen voor leraren en zorgpersoneel.

Nederland heeft een andere, eerlijke economie nodig. Zodat we er allemaal op vooruit gaan.

Het demissionaire kabinet dreigt de rechtse koers voort te zetten. Dat is niet waar Nederland nu behoefte aan heeft. Nederland heeft juist een andere, eerlijke economie nodig. Waarin bedrijven een eerlijke bijdrage leveren, zodat we er allemaal op vooruit gaan. Geen belastingverlaging voor bedrijven maar meer waardering voor mensen.