Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de Federatie Medisch Specialisten petitie "Stem van de dokter" - Ziekenhuiszorg

Deze brief is onder nr. 345 toegevoegd aan dossier 31016 - Ziekenhuiszorg en dossier 31765 - Kwaliteit van zorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Ziekenhuiszorg; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de Federatie Medisch Specialisten petitie "Stem van de dokter"
Document­datum 03-09-2021
Publicatie­datum 06-09-2021
Nummer KST31016345
Kenmerk 31016; 31765, nr. 345
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2021

Vergaderjaar 2020-

31 016 31 765

Nr. 345

Ziekenhuiszorg Kwaliteit van zorg

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3 september 2021

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft een peiling gehouden onder haar achterban waarbij medisch specialisten gevraagd zijn wat zij mee willen geven aan de leden van de nieuwe Tweede Kamer en aan het nieuwe kabinet. Doel hiervan is politici en beleidsmakers te laten weten wat er werkelijk speelt op de werkvloer in ziekenhuizen en instellingen. Hierop zijn volgens de FMS ruim 900 reacties gekomen. De uitkomsten zijn samen met een selectie van persoonlijke boodschappen opgeschreven in de (digitale) petitie «Stem van de dokter». Onderwerpen als bureaucratisering, administratielast, e-health en zorg op afstand, de keuze tussen werken in dienstverband of als vrijgevestigde, digitale gegevensuitwisseling en het tekort aan ondersteunend personeel, worden in de petitie en de begeleidende brief aan uw Kamer aangehaald. Op 29 juni 2021 heeft de Vaste Kamercommissie voor VWS de petitie «Stem van de dokter» van de FMS in ontvangst genomen. Met deze brief reageer ik op het commissieverzoek om een reactie op deze petitie.

Zoals de FMS zelf ook schrijft is de peiling uitgezet in de aanloop naar een nieuwe politieke periode waarbij input is verzameld over wat medisch specialisten de nieuwe Tweede Kamer en het nieuwe kabinet willen meegeven. Het is niet aan het demissionair kabinet om daar nu inhoudelijk op te reageren. Wel kan ik zeggen dat ik het waardeer dat de FMS een dergelijke uitvraag heeft gedaan en deze informatie op een duidelijke wijze heeft gebundeld. Bij het maken van zorgbeleid is het immers belangrijk om continu patiënten en zorgprofessionals te betrekken.

De petitie geeft een duidelijk beeld van de issues die voor medische specialisten spelen. Het zijn onderwerpen die herkenbaar zijn en waar we met het huidige hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg en de beweging naar de juiste zorg op de juist plek ook samen met veldpartijen op inzetten. De petitie geeft naar mijn mening weer dat het onverminderd belangrijk is om deze koers voort te zetten.

kst-31016-345 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Tevens verwijs ik naar het commissiedebat medisch-specialistische zorg/ziekenhuiszorg dat de Minister voor Medische Zorg en Sport met uw Kamer op 5 juli 2021 heeft gevoerd. De begeleidende brief bij de petitie verwijst hier ook naar en tijdens dit debat zijn enkele van de genoemde thema's uit de petitie ook aan de orde geweest. Echter, de toekomstige inzet op deze thema's is zoals ik aangaf aan een nieuw kabinet.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

P Blokhuis

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 31 016, nr. 345 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.