Brief regering; Evaluatie programma Onbeperkt meedoen! 2018 - 2021 - Gehandicaptenbeleid

Deze brief is onder nr. 246 toegevoegd aan dossier 24170 - Gehandicaptenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gehandicaptenbeleid; Brief regering; Evaluatie programma Onbeperkt meedoen! 2018 - 2021
Document­datum 20-09-2021
Publicatie­datum 22-09-2021
Nummer KST24170246
Kenmerk 24170, nr. 246
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

24 170

Gehandicaptenbeleid

Nr. 246    Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 september 2021

Met deze brief:

  • • 
    bied ik u de evaluatie van het programma Onbeperkt meedoen! aan1 2;
  • • 
    informeer ik u over het INC festival ter viering van vijf jaar ratificatie
  • • 
    VN-verdrag handicap;
  • • 
    blik ik vooruit op de laatste rapportage over het programma Onbeperkt meedoen! in zijn huidige vorm.

In november 2020 is uw Kamer voor het laatst integraal geïnformeerd over de voortgang van het programma Onbeperkt meedoen!2, over de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (hierna: VN-verdrag handicap). In deze rapportage informeerde de toenmalig minister voor Medische Zorg en Sport u over het doel om de programmatische aanpak van Onbeperkt meedoen! in de periode 2018 - 2021 in het voorjaar van 2021 te laten evalueren.

Significant Public heeft vanaf het voorjaar van 2021 een lerende evaluatie van het programma uitgevoerd. De lerende evaluatie had als doel om te onderzoeken in welke mate de ingezette strategie van het programma een beweging op gang brengt die ertoe leidt dat mensen met een beperking naar eigen wens en vermogen kunnen meedoen in de samenleving. Bij deze brief ontvangt u het eindrapport van de evaluatie. De managementsamenvatting van het eindrapport geeft inzicht in de belangrijkste bevindingen en reflecties3.

De evaluatie geeft inzichten om verder te blijven werken aan een toegankelijke en inclusieve samenleving en het VN-verdrag tot het DNA te laten behoren van alle medeoverheden, bedrijven en organisaties. Het is aan een volgend kabinet om de kaders te schetsen voor deze vervolgaanpak.

Naast de evaluatie wil ik u ook informeren over het driedaagse INC festival. Het Ministerie van VWS heeft dat festival georganiseerd om stil te staan bij de ratificatie van het VN-verdrag handicap door Nederland, vijf jaar geleden. Op 8 juni 2021 sprak mijn ambtsvoorganger bij de aftrap van het festival met een aantal jongeren over toegankelijkheid en meedoen in de maatschappij. Het INC festival bracht jonge mensen bij elkaar en gaf verhalen en voorbeelden een podium. Elke dag van het driedaagse festival had een eigen thema: Onbeperkt Bewegen, Onbeperkt Ontwikkelen en Onbeperkt Genieten. Rond deze thema's werden ideeën uitgewisseld tussen organisaties en bedrijven. Bijvoorbeeld over het betrekken van ervaringsdeskundigen vanaf het begin van het ontwerpproces van de openbare ruimte. Het denken in kansen en talenten en niet in beperkingen vanuit het onderwijs en op de arbeidsmarkt. En het delen van kennis over toegankelijkheid en gastvrijheid tussen ondernemers. Het INC festival geeft daarmee inspiratie voor de verdere implementatie van het VN-verdrag handicap. Een terugblik op het festival is hier te vinden: https://incfestival.nl/.

Voor het einde van 2021 ontvangt u een laatste rapportage over het programma Onbeperkt meedoen! in zijn huidige vorm. In deze rapportage blik ik terug op de aanpak en bereikte resultaten in de periode 2018 - 2021. Hierin neem ik ook een reflectie op de inzichten uit de evaluatie van Significant Public mee. De aanpak op het VN-verdrag handicap waaraan Nederland zich internationaal gecommitteerd heeft, gaat ook na 2021 door. In de rapportage geef ik ook een doorkijk naar de mogelijke aanpak vanaf 2022, voor zover dat op dat moment past bij de (demissionaire) status van het kabinet.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

1

   Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

2

   Kamerstuk 24 170, nr. 237.

3

   Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.