Mona Keijzer (CDA) weggestuurd na omstreden uitspraken

zaterdag 25 september 2021, 16:51
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - Mona Keijzer i krijgt ontslag als staatssecretaris van EZK, nadat zij in een interview met De Telegraaf vraagtekens zette bij de noodzaak van de coronapas. In een verklaring liet premier Rutte weten dat haar uitspraken zich niet verdragen met recente besluiten van de ministerraad.

De voordracht tot ontslag vond plaats met instemming van minister Stef Blok i van EZK en na overleg met de drie viceminister-presidenten, onder wie CDA'er Hugo de Jonge i. De procedure hiervoor is vastgelegd in het reglement van orde van de ministerraad. Daarin staat onder meer dat de minister-president personen mag voordragen voor ontslag. In overleg met de ministerraad kan vervolgens besloten worden een bewindspersoon te ontslaan (artikel 4).

Dat een bewindspersoon wordt voorgedragen voor ontslag is bijzonder. Doorbreking van de eenheid van kabinetsbeleid leidde in 1978 wel tot ontslagname door minister Kruisinga i. In 1945 ontsloeg premier Gerbrandy i minister Burger i, nadat die een radiorede over het zuiveringsbeleid had gehouden. In tweede instantie kreeg Burger gelegenheid zelf ontslag te nemen.

Bron: rijksoverheid.nl