Laat mensen niet in de kou zitten.

Met dank overgenomen van J. (Joris) Thijssen i, gepubliceerd op donderdag 7 oktober 2021.

Als de afrekening van de energiemaatschappij op de mat valt zal het voor Nederlanders schrikken zijn.

Veel gezinnen kunnen een rekening verwachten die minimaal 600 euro hoger is. Een direct gevolg van de gasprijs die het afgelopen jaar acht keer over de kop is gegaan. Een enorm bedrag, dat gewone mensen niet zo maar op de plank hebben liggen. Het kabinet moet lage- en middeninkomens zo snel mogelijk hulp bieden.

Ik maak me grote zorgen over de gevolgen van de hogere gasprijs.

Ik maak me grote zorgen over de gevolgen van de hogere gasprijs. Er leven in Nederland nu al meer dan een half miljoen huishoudens in energie-armoede. Dat zijn bijvoorbeeld alleenstaande ouders die zoveel kwijt zijn aan de energierekening, dat er geen geld meer over blijft voor een Sinterklaascadeautje voor de kinderen. Dat is echt ontzettend pijnlijk in een land als Nederland. Door de hoge gasprijzen neemt dit explosief toe, en de huidige regering laat deze mensen in de kou zitten.

Dat is kenmerkend voor het rechtse klimaatbeleid van dit kabinet. Heeft u namelijk een vervuilend industrieel bedrijf? Dan zijn er miljarden beschikbaar om uw CO2 af te vangen en onder de grond te stoppen. Kunt u een elektrische auto kopen? Dan wordt u geholpen met een subsidie. Maar huur je een slecht geïsoleerd huis? Dan moet je maar hopen dat je huisbaas daar iets aan wil doen, en anders betaal je gewoon die hogere energieprijs. Of heb je een afbetaald koophuis, maar leef je verder van een klein pensioen? Dan moet je zelf maar bedenken hoe je aan die duizenden euro’s voor een hybride warmtepomp komt.

Samen met GroenLinks heb ik vragen gesteld aan de regering

Samen met GroenLinks heb ik daarom vragen gesteld aan de regering (zie hieronder). En we komen ook met plannen en voorstellen. Begin met het compenseren van lage- en middeninkomens voor de hogere gasprijs. Pak de armoede aan, met een hoger minimumloon, AOW en bijstand. Verlaag de belasting op de energierekening voor huishoudens. Zorg ervoor dat sociale huurwoningen op grote schaal geïsoleerd worden. Laat mensen tegen hele soepele voorwaarden lenen om hun eigen huis te verduurzamen.

De komende tijd moeten we hiervoor strijden. We moeten de druk op het kabinet maximaal opvoeren, zodat ze na de doorstart niet doorkunnen op dezelfde voet. Mensen die zich zorgen maken over het einde van de maand, hebben geen tijd om zich zorgen te maken om het einde van de wereld. Als alleen mensen met veel geld kunnen verduurzamen, lossen we niks op. Klimaatverandering aanpakken lukt alleen als we het eerlijk doen.

Schriftelijke vragen van de leden Thijssen (PvdA) en van der Lee (GroenLinks) over de stijgende energierekening aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Opnieuw sterke stijging gasprijs, nu al acht keer zo hoog als een jaar geleden’ [1]
  • 2. 
    Hoeveel hoger zal de gemiddelde jaarlijkse energierekening uitvallen ten opzichte van eerdere schattingen van 500 tot 600 euro?
  • 3. 
    Kunt u een indicatie geven van de stijging van de energierekening voor een slecht geïsoleerd huis zonder zonnepanelen?
  • 4. 
    Kunt u een indicatie geven van de stijging van de energierekening voor een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen?
  • 5. 
    Vindt u het ook onacceptabel dat de 550.000 huishoudens die in energie-armoede leven, zo’n enorm extra bedrag moeten betalen voor energie? Zo ja, hoe gaat u dit voorkomen?
  • 6. 
    Bent u het eens dat de tientjes korting op de energierekening n.a.v. de motie Hermans veel te weinig zijn om serieus tegemoet te komen in de extra honderden euro’s op de energierekening?
  • 7. 
    Hoeveel extra huishoudens zullen er naar uw verwachting in energie-armoede moeten leven bij de huidige energieprijzen?
  • 8. 
    Welke maatregelen kunnen er genomen worden om de mensen te helpen die financieel het meest in het nauw komen? Hoe kijkt u aan tegen het maatregelen in o.a. Frankrijk en België om energiecheques te verstrekken aan de allerlaagste inkomens?
  • 9. 
    Welke rol ziet u voor isolatie van woningen in het verkleinen van de effecten van fluctuerende gasprijzen en het tegengaan van energie-armoede?
  • 10. 
    Waarom bevat de subsidieregeling ISDE de voorwaarde om minimaal twee energiebesparende maatregelen te nemen? Deelt u de zorg dat huishoudens met een laag inkomen hierdoor minder in staat zijn om te isoleren?
  • 11. 
    Welke maatregelen gaat u nemen om prijsstijgingen van gas in de toekomst te beperken?
  • 12. 
    Waarom heeft u er niet voor gekozen om langetermijncontracten voor gasimport af te sluiten, ondanks adviezen van GasUnie hierover en ondanks dat een deel van de Kamer hier in 2018 al op aandrong?
  • 13. 
    Wat is de actuele stand van zaken rondom het afschakelplan gas die in 2018 per motie is afgedwongen (Kamerstuk 34957, nr. 51)? Hoe staat het specifiek met het regelen van de juiste juridisch afgedekte mandaten om gericht in te grijpen op het niveau van individuele gebruikers, bedrijven en/of sectoren?
  • 14. 
    Deelt u de analyse van de Europese Commissie en de IEA dat de verhoogde gasprijzen geen gevolg zijn van de verduurzaming van het energiesysteem?
  • 15. 
    Kunt u deze vragen, gezien de urgentie, voor de begrotingsbehandeling van EZK beantwoorden?

[1] Opnieuw sterke stijging gasprijs, nu al acht keer zo hoog als een jaar geleden | NOS