Besluit 2021/1844 - Standpunt in de Associatieraad EU-Jordanië over een wijziging van Protocol nr. 3 bij die overeenkomst betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit was geldig van 18 oktober 2021 tot 31 december 2023.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2021/1844 van de Raad van 18 oktober 2021 over het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Associatieraad die is ingesteld bij de Europees-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, anderzijds, over een wijziging van Protocol nr. 3 bij die overeenkomst betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2021/1844 of 18 October 2021 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Association Council established by the Euro-Mediterranean Agreement establishing an Association between the European Communities and their Member States, of the one part, and the Hashemite Kingdom of Jordan, of the other part, as regards an amendment to Protocol 3 to that Agreement concerning the definition of the concept of ‘originating products’ and methods of administrative cooperation
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2021/1844
Regdoc-nummer ST(2021)11792
Origineel voorstel COM(2021)387 NLEN
Celex-nummer i 32021D1844

3.

Key dates

Document 18-10-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 21-10-2021; PB L 373 p. 91-93
Inwerkingtreding 18-10-2021; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-2023; zie art. 2

4.

Wettekst

21.10.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 373/91

 

BESLUIT (EU) 2021/1844 VAN DE RAAD

van 18 oktober 2021

over het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Associatieraad die is ingesteld bij de Europees-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, anderzijds, over een wijziging van Protocol nr. 3 bij die overeenkomst betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Europees-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, anderzijds (“de overeenkomst”), is door de Unie gesloten bij Besluit 2002/357/EG, EGKS van de Raad en de Commissie (1) en is op 1 mei 2002 in werking getreden.

 

(2)

De overeenkomst omvat Protocol nr. 3 betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking (“Protocol nr. 3”). Op grond van artikel 4 van Protocol nr. 3 kan de bij artikel 89 van de overeenkomst opgerichte Associatieraad (“de Associatieraad”) besluiten de bepalingen van Protocol nr. 3 te wijzigen.

 

(3)

De Regionale Conventie betreffende de pan-Euromediterrane preferentiële oorsprongsregels (“de PEM-conventie”) is door de Unie gesloten bij Besluit 2013/94/EU van de Raad (2) en is voor de Unie in werking getreden op 1 mei 2012. De PEM-conventie bevat bepalingen over de oorsprong van goederen die op grond van de desbetreffende bilaterale vrijhandelsovereenkomsten tussen de overeenkomstsluitende partijen bij de PEM-conventie worden verhandeld, en die bepalingen zijn van toepassing onverminderd de beginselen die zijn opgenomen in die bilaterale overeenkomsten.

 

(4)

Naar aanleiding van de vaststelling van Besluit (EU) 2020/2067 van de Raad (3) over het namens de Unie in de Associatieraad in te nemen standpunt inzake de wijziging van de overeenkomst door de vervanging van Protocol nr. 3, heeft de Associatieraad Besluit nr. 1/2021 (4) vastgesteld waarbij Protocol nr. 3 door een nieuwe tekst vervangen wordt.

 

(5)

Protocol nr. 3 bevat enerzijds een dynamische verwijzing naar de PEM-conventie, waardoor de PEM-conventie van toepassing wordt tussen de Unie en Jordanië, en anderzijds de overgangsregels die sinds 1 september 2021 als alternatieve reeks oorsprongsregels van toepassing zijn op die van de huidige PEM-conventie.

 

(6)

Als onderdeel van de Uniesteun voor Jordanië in het kader van de Syrische vluchtelingencrisis zijn de Unie en Jordanië in juli 2016 overeengekomen om de oorsprongsregels die van toepassing zijn op de uitvoer van Jordaanse producten naar de Unie uit hoofde van de overeenkomst, tijdelijk te versoepelen.

 

(7)

Bijgevolg heeft het Associatiecomité EU-Jordanië Besluit nr. 1/2016 (5) vastgesteld tot wijziging van de bepalingen van Protocol nr. 3 wat de definitie van het begrip “producten van oorsprong” betreft, en tot aanvulling van de lijst van be- of verwerkingen die moeten worden uitgevoerd ten aanzien van niet van oorsprong zijnde materialen om voor bepaalde categorieën producten, vervaardigd op het grondgebied van Jordanië en in verband met het scheppen van werkgelegenheid voor Syrische vluchtelingen en Jordaniërs, de status van oorsprong te verkrijgen.

 

(8)

Het Associatiecomité EU-Jordanië heeft Besluit nr. 1/2018 (6) vastgesteld om de bepalingen van Protocol...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.