Cohesiebeleid van de EU: Commissie maakt de winnaars van de REGIOSTARS Awards 2021 bekend

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 2 december 2021.

De Europese Commissie heeft vandaag de winnaars bekendgemaakt van de REGIOSTARS Awards 2021 voor de beste projecten in de EU in het kader van het cohesiebeleid. Dit jaar heeft een recordaantal van 214 projecten aan REGIOSTARS deelgenomen en 14 156 mensen hebben voor de toekenning van de publieksprijs voor hun favoriete project gestemd.

Commissaris voor Cohesie en Hervormingen, Elisa Ferreira i: “Ik wil de 10 winnaars van de REGIOSTARS Awards 2021 van harte feliciteren. Ze zijn rolmodellen voor iedereen die het leven van anderen wil verbeteren met financiële middelen van de EU. Ik hoop dat ze vele anderen overal in Europa zullen inspireren. REGIOSTARS heeft ons geleerd dat excellentie en innovatie overal in Europa te vinden zijn. Je moet er alleen voldoende oog voor hebben en er de verdiende aandacht aan schenken. We zullen innovatie en excellentie blijven opsporen en ondersteunen.”

De projecten dingen naar prijzen in vijf categorieën en naar de publieksprijs:

  • In de categorie “Slim Europa: het concurrentievermogen van lokale bedrijven in een digitale wereld versterken” (1e categorie) gaat de prijs naar Integratie van 3D-metaalprinten uit België. Het project ondersteunt de toepassing van 3D-metaalprinten in kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) via een zeer innovatieve geïntegreerde benadering van kennis en technologie. Het concept is gemakkelijk overdraagbaar naar andere milieus met industriële traditie.
  • In de categorie “Groen Europa: groene en veerkrachtige gemeenschappen in een stedelijke en rurale omgeving” (2e categorie) gaat de prijs naar ICCARUS (Gent knapt op) voor een uniek financieel project waarbij de woningen van 100 kwetsbare huiseigenaren in Gent (België) worden gerenoveerd. Het project heeft een sterke sociale component en is gemakkelijk overdraagbaar naar andere plaatsen (met inbegrip van minder ontwikkelde regio's) en sectoren.
  • De prijs in de categorie “Rechtvaardig Europa: inclusie en de strijd tegen discriminatie bevorderen”(3e categorie) gaat naarTREE - Training for integrating Refugees in the Euregion. Het project wil de integratie van vluchtelingen bevorderen en ontwikkelt daartoe een op behoeften gebaseerd opleidingsprogramma voor wie met vluchtelingen en migranten werkt, en een kwalificatieprogramma voor sociale tolken. De winnaars komen uit Nederland, Duitsland en België.
  • Conserverie solidaire heeft de prijs in de categorie “Stedelijk Europa: groene, duurzame en circulaire voedselsystemen in functionele stedelijke gebieden bevorderen” (4e categorie) in de wacht gesleept. Het project biedt kansarme personen het hele jaar toegang tot gezond en eerlijk voedsel tegen betaalbare prijzen. Tegelijkertijd ontwikkelt het project een aantal nieuwe beroepen rond de productie, de valorisatie, de logistiek en de marketing van lokale producten, maar ook van onverkochte producten uit supermarkten en overschotten uit de landbouw. De winnaar komt uit België.
  • De prijs voor het thema van het jaar “Groene mobiliteit in de regio's versterken - Europees Jaar van de spoorwegen 2021” (5e categorie) gaat naar North-West Multimodal Transport Hub uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het project zorgt voor meer spoorwegcapaciteit, biedt een solide evenwicht tussen diensten voor fietsers, gebruikers van het openbaar vervoer en actieve reizigers in Londonderry en moedigt de omschakeling van auto naar openbaar vervoer aan.
  • De publieksprijs ten slotte gaat naar BEGIN, een project dat steden, burgers en belanghebbenden verenigt via de cocreatie van blauwe en groene infrastructuurprojecten in 10 steden in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, België, Noorwegen en Duitsland. Doel van het project is het overstromingsrisico met 30 % te verminderen en de leefbaarheid te verbeteren. Andere favorieten van het publiek waren Balkan Road (1e categorie), Baltazar (3e categorie), Digital Farming Specialist (4e categorie) en Transporte A Pedido (5e categorie).

Achtergrondinformatie

De REGIOSTARS Awards is een wedstrijd die sinds 2008 jaarlijks door de Commissie wordt georganiseerd. De wedstrijd bekroont uitmuntende projecten die door de EU in het kader van het cohesiebeleid worden gefinancierd en blijk geven van een innovatieve en inclusieve benadering van regionale ontwikkeling.

Elk jaar dingen honderden projecten naar de prijzen in vijf categorieën: “slim Europa”, “groen Europa”, “rechtvaardig Europa”, “stedelijk Europa” en een jaarlijks wisselende categorie. De publieksprijs gaat naar het project dat in de finale de meeste stemmen van het publiek krijgt.

Door oplossingen voor gemeenschappelijke problemen te vinden en daarbij de bestaande mogelijkheden optimaal te benutten hebben de REGIOSTARS de regio's geïnspireerd om het cohesiebeleid van de EU steeds effectiever te maken.

Meer informatie

REGIOSTARS Awards

Finalisten REGIOSTARS 2021