EU komt bij WTO op tegen invoerbeperkingen van Egypte

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 26 januari 2022.

De EU heeft in het kader van de geschillenbeslechtingsprocedure van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om overleg met Egypte verzocht over de registratievoorschriften voor invoer in dat land. De EU is van mening dat deze voorschriften in strijd zijn met de WTO-regels, omdat zij invoerbeperkingen opleggen voor een breed scala van goederen, van landbouwproducten tot huishoudelijke apparaten.

De EU-uitvoer van het brede scala van goederen naar Egypte is met 40 % gedaald na de oplegging van de invoerregistratieverplichtingen in 2016.

Uitvoerend vicevoorzitter en commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis zei het volgende: “De EU treedt vandaag op om EU-exporteurs te beschermen die worden geconfronteerd met oneerlijke beperkingen bij de toegang tot de Egyptische markt. Deze invoerbeperkingen zijn volgens de WTO-regels illegaal, en wij betreuren het dat Egypte ze niet heeft opgeheven, ondanks onze herhaalde verzoeken en inspanningen om deze kwestie op te lossen. Daarom zetten wij nu de volgende stap door een verzoek om overleg in te dienen bij de WTO.”

Sinds 2016 moeten buitenlandse fabrieken en bedrijven die bepaalde goederen in Egypte willen invoeren, zich registreren bij de Egyptische autoriteiten. De registratievereisten hebben momenteel betrekking op 29 categorieën goederen, waaronder landbouwproducten en levensmiddelen, cosmetica, speelgoed, textiel, kleding, huishoudelijke apparaten, meubelen en keramische tegels.

Het registratieproces is willekeurig en kan jaren in beslag nemen. De Egyptische autoriteiten hebben lange tijd de aanvragen van veel EU-bedrijven niet in behandeling genomen, ondanks talrijke interventies van zowel de getroffen bedrijfstakken als de EU.

De verplichte registratie en de daarmee gepaard gaande vertragingen bij de behandeling van aanvragen vormen invoerbeperkingen, en zijn als zodanig onverenigbaar met de WTO-overeenkomsten betreffende tarieven en handel (GATT 1994), inzake de landbouw, en inzake procedures op het gebied van invoervergunningen.

Volgende stappen

Het geschillenbeslechtingsoverleg dat de EU heeft aangevraagd, is de eerste stap in de geschillenbeslechtingsprocedure van de WTO.

Als dit overleg niet tot een bevredigende oplossing leidt, kan de EU de WTO verzoeken een panel op te richten dat hierover uitspraak doet.

Meer informatie

WTO-geschillenbeslechting in een notendop