Informele bijeenkomst staatshoofden en regeringsleiders, Versailles, 10-11 maart 2022, Frankrijk

kaart nederlandFrankrijk
datum 10 maart 2022 - 11 maart 2022
plaats Frankrijk

Op de eerste dag van hun informele bijeenkomst namen de EU‑leiders een verklaring aan over de Russische agressie tegen Oekraïne. Zij bespraken de gevolgen van deze agressie en de respons van de EU.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Franse voorzitterschap en wordt voorgezeten door Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.

Belangrijkste resultaten, 10 maart

Infographic - EU-sancties tegen Rusland wegens Oekraïne

Zie volledige infographic

Russische agressie tegen Oekraïne

Veiligheid van burgers en nucleaire installaties

De EU‑leiders beklemtoonden dat de niet-geprovoceerde en ongerechtvaardigde militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne "een grove schending van het internationaal recht" vormt en "de Europese en mondiale veiligheid en beveiliging ondermijnt".

De EU‑leiders verklaarden voorts dat "Rusland, met het medeplichtige Belarus, de volledige verantwoordelijkheid draagt" en dat zij die verantwoordelijk zijn voor deze agressie, ter verantwoording zullen worden geroepen, ook voor de willekeurige aanvallen op burgers. In dit verband verwelkomden zij ook het besluit van de Aanklager van het Internationaal Strafhof om een onderzoek in te stellen en riepen zij ertoe op de veiligheid en beveiliging van de nucleaire installaties in Oekraïne onmiddellijk te waarborgen.

Wij eisen dat Rusland zijn militaire actie staakt en al zijn troepen en militair materieel onmiddellijk en onvoorwaardelijk uit het gehele grondgebied van Oekraïne terugtrekt , alsmede de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne volledig eerbiedigt.

De staatshoofden en regeringsleiders van de EU

De EU‑leiders benadrukten dat zij vastbesloten zijn de druk op Rusland en Belarus nog verder op te voeren en ervoor te zorgen dat de vastgestelde sancties ten volle worden uitgevoerd. De EU heeft ingrijpende sancties vastgesteld en staat klaar om snel verdere sancties op te leggen.

EU-steun voor de Oekraïense bevolking

De EU‑leiders prezen de bevolking van Oekraïne voor hun moed bij de verdediging van hun land en van de gedeelde waarden van vrijheid en democratie. Zij verklaarden dat de EU en de lidstaten gecoördineerde politieke, financiële, materiële en humanitaire steun zullen blijven verlenen, alsook steun voor de wederopbouw van een democratisch Oekraïne.

De EU‑lidstaten bieden tijdelijke bescherming aan alle oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne en zijn vastbesloten solidariteit te blijven tonen en steun te blijven verlenen aan de vluchtelingen en de landen die hen opvangen.

In dit verband vroegen de EU‑leiders dat er financiële middelen beschikbaar worden gesteld via een snelle vaststelling van het voorstel voor maatregelen uit hoofde van het cohesiebeleid ten behoeve van vluchtelingen in Europa (CARE) en via React‑EU.

Voorts riepen zij Rusland op:

EU-betrekkingen met Oekraïne

Oekraïne behoort tot onze Europese familie

De staatshoofden en regeringsleiders van de EU

De EU-leiders erkenden de Europese aspiraties en de Europese keuze van Oekraïne, zoals neergelegd in de Associatieovereenkomst. De Raad heeft snel gehandeld en de Commissie verzocht om conform de bepalingen van de Verdragen advies uit te brengen over het verzoek van Oekraïne om lid te worden van de Europese Unie. In afwachting hiervan zegden de leiders toe, onverwijld de banden met Oekraïne verder aan te halen en het partnerschap te verdiepen.

De Raad verzocht de Commissie ook om advies uit te brengen over de verzoeken om EU‑lidmaatschap van de Republiek Moldavië en van Georgië.

Versterking van de Europese soevereiniteit

De EU-leiders zullen bespreken hoe de Europese soevereiniteit kan worden versterkt, de afhankelijkheid kan worden verminderd, en er een nieuw groei- en investeringsmodel kan worden uitgewerkt.

De EU-leiders zullen zich richten op drie belangrijke pijlers:


1.

Meer over...