Brief regering; Ontwerpbesluit houdende de wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met de aanpassing van de koppeling gewerkte uren voor de ouder met een partner met Wlz-indicatie of een gedetineerde partner - Kinderopvang

Deze voorhang is onder nr. 441 toegevoegd aan dossier 31322 - Kinderopvang.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kinderopvang; Brief regering; Ontwerpbesluit houdende de wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met de aanpassing van de koppeling gewerkte uren voor de ouder met een partner met Wlz-indicatie of een gedetineerde partner
Document­datum 14-02-2022
Publicatie­datum 14-02-2022
Nummer KST31322441
Kenmerk 31322, nr. 441
Commissie(s) Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

31 322

Kinderopvang

Nr. 441

Ontvangen ter Griffie op 14 februari 2022.

De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur is aan de Kamer overgelegd tot en met 18 maart 2022.

De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur kan niet eerder worden gedaan dan op 19 maart 2022.

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 februari 2022

Hierbij bied ik u aan het ontwerpbesluit houdende de wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met de aanpassing van de koppeling gewerkte uren voor de ouder met een partner met Wlz-indicatie of een gedetineerde partner1. Met deze technische wijziging wordt het Besluit kinderopvangtoeslag in lijn gebracht met de Verzamelwet kinderopvang 2021 en de Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen die nieuwe groepen ouders recht hebben gegeven op kinderopvangtoeslag. Voor de inhoud van het ontwerpbesluit verwijs ik u naar de ontwerpnota van toelichting.

De voorlegging geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure op grond van artikel 3.4 van de Wet kinderopvang en biedt uw Kamer de mogelijkheid zich uit te spreken over het ontwerpbesluit voordat het aan de Afdeling advisering van de Raad van State zal worden voorgelegd en vervolgens zal worden vastgesteld.

Op grond van de aangehaalde bepalingen geschiedt de voordracht aan de Koning ter verkrijging van het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State over het ontwerpbesluit niet eerder dan vier weken nadat het ontwerpbesluit aan beide Kamers der Staten-Generaal is overgelegd. Op grond van aanwijzing 2.38 van de Aanwijzingen voor de regelgeving wordt deze termijn in verband met het voorjaarsreces van uw Kamer verlengd tot en met 18 maart 2022.

Gelijktijdig met deze brief ontvangt u ook de uitvoeringstoets van Toeslagen van het ontwerpbesluit2. Ik vraag Toeslagen om uit te blijven gaan van hun al gehanteerde uitgangspunt dat - conform de voorgestelde wijze in het ontwerpbesluit - de nieuwe groepen ouders behandeld

1    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

2    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-31322-441 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

worden als doelgroepouder wat betreft de koppeling gewerkte uren.3 Hiermee wordt geanticipeerd op de totstandkoming van het ontwerpbesluit. De anticipatie is begunstigend voor de gezinnen die met de Verzamelwet kinderopvang 2021 en de Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen per 1 januari 2021 en 1 januari 2022 recht hebben gekregen op kinderopvangtoeslag.

Een gelijkluidende brief heb ik gezonden aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

C.E.G. van Gennip

3 Een koppeling gewerkte uren van 230 uur per kalendermaand die voor kinderopvangtoeslag in aanmerking komt.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 31 322, nr. 441 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.