Raad Milieu, 17 maart 2022 - Voornaamste resultaten - Hoofdinhoud
Voornaamste resultaten
Infographic - Hoe de EU de groene transitie waarmaakt
"Fit for 55"-pakket
De Raad hield een oriënterend debat over de dossiers van het "Fit for 55"-pakket die onder de bevoegdheid van de Raad Milieu vallen. Dit pakket heeft tot doel de EU-wetgeving voor klimaat en energie in overeenstemming te brengen met de doelstelling dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn en dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten minste 55% lager moet liggen dan in 1990.
De ministers wisselden van gedachten over een emissiehandelssysteem voor gebouwen en wegvervoer (ETS-BRT) en, in het bijzonder, over de vraag of dit een geschikt instrument zou zijn om in 2030 de doelstelling van 55% emissiereductie te halen.
Ook bespraken ze naar welke opties en belangrijke parameters volgens hen zeker moet worden gekeken om het draagvlak voor deze regeling te vergroten, zonder afbreuk te doen aan de doeltreffendheid ervan. Er kwamen ook enkele mogelijke alternatieven voor de regeling aan bod.
Tot slot bogen ze zich over de parameters van het sociaal klimaatfonds die ervoor kunnen zorgen dat dit fonds de meest kwetsbare groepen doeltreffend ondersteunt, mocht er een ETS-BRT worden ingevoerd.
"Fit for 55" (achtergrond‑informatie)
Infographic - Towards a sustainable, circular, European battery value chain
Batterijen en afgedankte batterijen
De ministers namen een algemene oriëntatie (onderhandelingsstandpunt) aan over een voorstel voor een verordening die de EU-wetgeving inzake batterijen en afgedankte batterijen actualiseert.
Batterijen zijn een belangrijk onderdeel van de transitie naar schone energie. De nieuwe regels zullen de Europese industrie en productieketens concurrerender maken, en er zullen meer batterijen op de markt komen voor emissievrij vervoer. Afgedankte batterijen zullen op een correcte manier worden ingezameld. Zo wordt voorkomen dat toxische stoffen in het milieu vrijkomen en dat materialen die - in het kader van de circulaire economie - zouden kunnen worden teruggewonnen, verloren gaan.
Barbara Pompili - Frans minister voor de ecologische transitie
Het voorstel is erop gericht de ecologische en sociale impact van batterijen te beperken in alle fasen: van de aanschaf van grondstoffen tot de productie, het gebruik en de recycling.
Met een reeks gemeenschappelijke en duidelijkere regels wordt een gelijk speelveld gecreëerd en kunnen de verschillen op de interne batterijenmarkt worden aangepakt.
Voorstel van de Commissie voor een verordening inzake batterijen en afgedankte batterijen (+ ADD 1)
Ontbossing en bosdegradatie
De ministers hielden een oriënterend debat over het voorstel van de Commissie om de consumptie van producten afkomstig van toeleveringsketens die met ontbossing of bosdegradatie verband houden, tot een minimum te beperken.
Dit voorstel werd op 17 november 2021 ingediend en bevat bindende zorgvuldigheidseisen voor marktdeelnemers die grondstoffen en afgeleide producten die met ontbossing en bosdegradatie verband houden, zoals leer, chocolade en meubels, aanbieden op de EU-markt.
De vraag is hoe er een efficiënt zorgvuldigheidsstelsel kan worden opgezet dat de traceerbaarheid van de producten die zijn opgenomen in de verordening garandeert en waarborgt dat deze niet hebben geleid tot ontbossing of bosdegradatie. Ook bespraken de ministers de gemeenschappelijke definities van de sleuteltermen voor de operationele toepassing van de verordening.
Commissievoorstel voor een verordening inzake ontbossingsvrije producten
Vergroening van het Europees Semester
Tijdens de lunch kwam de vergroening van het Europees Semester aan bod. Het Europees Semester is een cyclus voor de coördinatie van het beleid inzake economie, begroting, werkgelegenheid en sociale zaken in de EU.
De ministers bespraken hoe met het Europees Semester beter kan worden ingespeeld op de uitdagingen van een inclusieve en eerlijke groene transitie en hoe ervoor kan worden gezorgd dat de Europese doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en biodiversiteit worden gehaald.
Verder ging het over de belangrijkste beginselen en goede praktijken inzake de rechtvaardige transitie waar in het economisch beleid rekening mee moet worden gehouden, met name inzake de analyse van de verdeling van de effecten, en waar meer aandacht voor moet zijn in het Europees Semester.
Mededeling van de Commissie over de Jaarlijkse strategie voor duurzame groei 2022
Vergroening van het Europees Semester (achtergrondinformatie)
Verdrag inzake kwik
De Raad nam zonder debat 2 Raadsbesluiten aan over het standpunt dat de EU moet innemen tijdens het 2e deel van de 4e vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag van Minamata inzake kwik (COP 4.2). Het verdrag biedt een kader om het gebruik en de antropogene emissies en lozingen van kwik en kwikverbindingen in lucht, water en bodem te beheersen en te beperken met het oog op de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu.
Het 1e besluit heeft betrekking op een wijziging in bijlage A bij het verdrag, waarmee het verdrag wordt uitgebreid tot meer kwikhoudende producten, waaronder bepaalde soorten lampen. Het betreft ook een wijziging in bijlage B, waarmee een definitieve uitfaseringsdatum wordt vastgesteld voor een kwikproces dat onder die bijlage valt.
Het 2e besluit strekt ertoe de werkingssfeer van de verdragsbepalingen inzake afvalstoffen nader te omschrijven, met name artikel 11, lid 3, over de verplichting kwikafval te verwerken overeenkomstig het beginsel van milieuhygiënisch verantwoord beheer.
De COP 4.2 vindt plaats van 21 tot en met 25 maart 2022 op Bali (Indonesië).
Tot slot nam de Raad ook de openingsverklaring van de Europese Unie en haar lidstaten voor de COP 4.2 aan. Deze openingsverklaring is nog aangepast om het standpunt van de EU en haar lidstaten over de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne hierin op te nemen.