Raad Milieu, 17 maart 2022 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 17 maart 2022, 21:30.

Voornaamste resultaten

Infographic - Hoe de EU de groene transitie waarmaakt

Illustratie: groene transitie Zie volledige infographic

"Fit for 55"-pakket

De Raad hield een oriënterend debat over de dossiers van het "Fit for 55"-pakket die onder de bevoegdheid van de Raad Milieu vallen. Dit pakket heeft tot doel de EU-wetgeving voor klimaat en energie in overeenstemming te brengen met de doelstelling dat de EU in 2050 klimaat­neutraal moet zijn en dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten minste 55% lager moet liggen dan in 1990.

De ministers wisselden van gedachten over een emissie­handelssysteem voor gebouwen en wegvervoer (ETS-BRT) en, in het bijzonder, over de vraag of dit een geschikt instrument zou zijn om in 2030 de doelstelling van 55% emissie­reductie te halen.

Ook bespraken ze naar welke opties en belangrijke parameters volgens hen zeker moet worden gekeken om het draagvlak voor deze regeling te vergroten, zonder afbreuk te doen aan de doeltreffendheid ervan. Er kwamen ook enkele mogelijke alternatieven voor de regeling aan bod.

Tot slot bogen ze zich over de parameters van het sociaal klimaatfonds die ervoor kunnen zorgen dat dit fonds de meest kwetsbare groepen doeltreffend ondersteunt, mocht er een ETS-BRT worden ingevoerd.

Nota van het voorzitterschap

"Fit for 55" (achtergrond‑informatie)

Europese Green Deal

Infographic - Towards a sustainable, circular, European battery value chain

Illustration of the battery value chain Zie volledige infographic

Batterijen en afgedankte batterijen

De ministers namen een algemene oriëntatie (onderhandelings­standpunt) aan over een voorstel voor een verordening die de EU-wetgeving inzake batterijen en afgedankte batterijen actualiseert.

Barbara Pompili - Frans minister voor de ecologische transitie

Batterijen zijn een belangrijk onderdeel van de transitie naar schone energie. De nieuwe regels zullen de Europese industrie en productie­ketens concurrerender maken, en er zullen meer batterijen op de markt komen voor emissievrij vervoer. Afgedankte batterijen zullen op een correcte manier worden ingezameld. Zo wordt voorkomen dat toxische stoffen in het milieu vrijkomen en dat materialen die - in het kader van de circulaire economie - zouden kunnen worden teruggewonnen, verloren gaan.

Barbara Pompili - Frans minister voor de ecologische transitie

Het voorstel is erop gericht de ecologische en sociale impact van batterijen te beperken in alle fasen: van de aanschaf van grond­stoffen tot de productie, het gebruik en de recycling.

Met een reeks gemeenschappelijke en duidelijkere regels wordt een gelijk speelveld gecreëerd en kunnen de verschillen op de interne batterijen­markt worden aangepakt.

Duurzame batterijen: lidstaten klaar voor onderhandelingen met Parlement, persmededeling 17 maart 2022

Voorstel van de Commissie voor een verordening inzake batterijen en afgedankte batterijen (+ ADD 1)

Ontbossing en bosdegradatie

De ministers hielden een oriënterend debat over het voorstel van de Commissie om de consumptie van producten afkomstig van toeleveringsketens die met ontbossing of bosdegradatie verband houden, tot een minimum te beperken.

Dit voorstel werd op 17 november 2021 ingediend en bevat bindende zorgvuldigheids­eisen voor markt­deelnemers die grondstoffen en afgeleide producten die met ontbossing en bosdegradatie verband houden, zoals leer, chocolade en meubels, aanbieden op de EU-markt.

De vraag is hoe er een efficiënt zorgvuldigheids­stelsel kan worden opgezet dat de traceerbaarheid van de producten die zijn opgenomen in de verordening garandeert en waarborgt dat deze niet hebben geleid tot ontbossing of bosdegradatie. Ook bespraken de ministers de gemeenschappelijke definities van de sleutel­termen voor de operationele toepassing van de verordening.

Nota van het voorzitterschap

Commissievoorstel voor een verordening inzake ontbossingsvrije producten

Vergroening van het Europees Semester

Tijdens de lunch kwam de vergroening van het Europees Semester aan bod. Het Europees Semester is een cyclus voor de coördinatie van het beleid inzake economie, begroting, werkgelegenheid en sociale zaken in de EU.

De ministers bespraken hoe met het Europees Semester beter kan worden ingespeeld op de uitdagingen van een inclusieve en eerlijke groene transitie en hoe ervoor kan worden gezorgd dat de Europese doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en biodiversiteit worden gehaald.

Verder ging het over de belangrijkste beginselen en goede praktijken inzake de rechtvaardige transitie waar in het economisch beleid rekening mee moet worden gehouden, met name inzake de analyse van de verdeling van de effecten, en waar meer aandacht voor moet zijn in het Europees Semester.

Mededeling van de Commissie over de Jaarlijkse strategie voor duurzame groei 2022

Vergroening van het Europees Semester (achter­grond­informatie)

Verdrag inzake kwik

De Raad nam zonder debat 2 Raadsbesluiten aan over het standpunt dat de EU moet innemen tijdens het 2e deel van de 4e vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag van Minamata inzake kwik (COP 4.2). Het verdrag biedt een kader om het gebruik en de antropogene emissies en lozingen van kwik en kwikverbindingen in lucht, water en bodem te beheersen en te beperken met het oog op de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu.

Het 1e besluit heeft betrekking op een wijziging in bijlage A bij het verdrag, waarmee het verdrag wordt uitgebreid tot meer kwikhoudende producten, waaronder bepaalde soorten lampen. Het betreft ook een wijziging in bijlage B, waarmee een definitieve uitfaserings­datum wordt vastgesteld voor een kwikproces dat onder die bijlage valt.

Het 2e besluit strekt ertoe de werkingssfeer van de verdrags­bepalingen inzake afvalstoffen nader te omschrijven, met name artikel 11, lid 3, over de verplichting kwikafval te verwerken overeenkomstig het beginsel van milieuhygiënisch verantwoord beheer.

De COP 4.2 vindt plaats van 21 tot en met 25 maart 2022 op Bali (Indonesië).

Tot slot nam de Raad ook de openingsverklaring van de Europese Unie en haar lidstaten voor de COP 4.2 aan. Deze openingsverklaring is nog aangepast om het standpunt van de EU en haar lidstaten over de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne hierin op te nemen.

Persistente organische verontreinigende stoffen

Het Franse voorzitterschap informeerde de ministers over de stand van zaken bij het voorstel voor een verordening inzake persistente organische verontreinigende stoffen (POP's). Op 11 maart nam de Raad zijn onderhandelings­standpunt hierover aan op ambassadeurs­niveau, met het oog op toekomstige trialoog­onderhandelingen met het Europees Parlement.

Het voorstel dient ertoe de bijlagen bij de huidige verordening te wijzigen om ervoor te zorgen dat er geen of zo min mogelijk POP's vrijkomen uit afval.

Hoewel persistente organische verontreinigende stoffen doorgaans niet meer worden gebruikt in nieuwe producten, kunnen ze nog wel voorkomen in weggegooide oude producten, zoals waterdicht textiel, meubels, plastic en elektronische apparatuur. Daarom worden strengere grenswaarden voorgesteld voor de volgende 3 (groepen) stoffen in afval:

perfluoroctaanzuur (PFOA) en zouten en esters daarvan - komt voor in waterdichte textiel en blusschuim;

dicofol, een bestrijdingsmiddel dat voorheen in de landbouw werd gebruikt;

pentachloorfenol en zouten en esters daarvan - komt voor in behandeld hout en textiel.

Er worden ook strengere grenswaarden voorgesteld voor een aantal andere stoffen die reeds opgenomen zijn in de bijlagen, zoals dioxinen en furanen, die als onzuiverheden in as en roet aanwezig zijn. Afval met een te hoog gehalte aan POP's moet op een specifieke manier worden verwerkt, zodat de POP's worden vernietigd of onomkeerbaar omgezet.

Lidstaten akkoord over vermindering van persistente organische verontreinigende stoffen, persmededeling 17 maart 2022

Commissievoorstel tot wijziging van de bijlagen bij de verordening betreffende persistente organische verontreinigende stoffen

Clean Energy Transitions Programme

De Raad hechtte zijn goedkeuring aan het voornemen van de Commissie om zich aan te sluiten bij een niet-bindende gezamenlijke toezegging om de transformatie naar een koolstof­neutraal energiesysteem te versnellen via het "Clean Energy Transitions Programme" van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Diversen

Het voorzitterschap en de Commissie praatten de ministers bij over het 2e deel van de 5e Milieu­vergadering van de Verenigde Naties (UNEA-5) van 28 februari tot en met 2 maart in Nairobi (Kenia). Het overkoepelende thema van de vergadering was "Meer inzetten op natuur om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te halen".

De Commissie lichtte haar nieuwe voorstel voor een richtlijn om het milieu te beschermen door middel van het strafrecht toe. Hierin worden nieuwe milieudelicten gedefinieerd en staan gedetailleerdere bepalingen inzake sancties, regels voor betere handhaving en maatregelen om mensen die milieudelicten melden en samenwerken met de handhavings­diensten te ondersteunen.

Verder riep de Commissie de lidstaten op dringend werk te maken van de ratificatie van multilaterale milieu­overeenkomsten.

Tot slot informeerden de Estse en de Finse delegatie de ministers over de komende viering van de 30e verjaardag van het Verdrag inzake de bescherming en het gebruik van grensoverschrijdende waterlopen en internationale meren. Dit verdrag werd in 1992 aangenomen in Helsinki. Het is een juridisch bindend instrument om de samenwerking bij het duurzaam beheer van grensoverschrijdende water­voorraden te verbeteren.

Commissievoorstel voor een nieuwe richtlijn betreffende milieu­criminaliteit

Informatie van de Estse en de Finse delegatie

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3856

Brussel

17 maart 2022

09:30

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Voorlopige lijst van A-punten Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

FR

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers