Brief regering; Evaluatie subsidieregeling Dutch Cycling Embassy - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2022

Deze brief is onder nr. 100 toegevoegd aan wetsvoorstel 35925 XII - Vaststelling begroting Infrastructuur en Waterstaat 2022 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2022; Brief regering; Evaluatie subsidieregeling Dutch Cycling Embassy
Document­datum 19-04-2022
Publicatie­datum 21-04-2022
Nummer KST35925XII100
Kenmerk 35925 XII, nr. 100
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 925 XII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2022

Nr. 100

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 19 april 2022

De Dutch Cycling Embassy (DCE) is een publiek-private netwerkorganisatie die zich richt op het internationaal uitdragen van de Nederlandse fietskennis. Daarmee levert DCE een belangrijke bijdrage aan het internationaal stimuleren van het fietsgebruik en daarmee ook aan de internationale transitie naar slimme en duurzame mobiliteit.

Tijdens de Coronapandemie, hebben verschillende buitenlandse steden, zoals bijvoorbeeld Parijs en Londen, meer ruimte gecreëerd voor de fiets, daarbij geholpen door de Nederlandse fietskennis.

De DCE krijgt een jaarlijkse subsidie voor het uitvoeren van projecten en producten gericht op de internationale profilering van Nederland als fietsland.

De subsidie maakt het onder meer mogelijk dat DCE een kennis- en loketfunctie vervult voor internationale vragen over fietsbeleid en dat DCE een coördinerende rol vervult rond werkbezoeken van buitenlandse delegaties in Nederland en Nederlandse delegaties in het buitenland.

De huidige subsidie is gebaseerd op de Subsidieregeling Dutch Cycling Embassy 2019. Op basis van deze regeling is vanaf 1 januari 2019 een subsidie van € 250.000, - per jaar verstrekt. Om er zeker van te zijn dat dit geld doeltreffend wordt besteed en in lijn met de subsidieregeling en artikel 4.24 van de Algemene Wet Bestuursrecht is een evaluatie van de subsidieregeling uitgevoerd. De subsidieregeling is geëvalueerd door het onafhankelijke bureau Mu-Consult. De subsidieregeling schrijft voor dat de evaluatie naar de Tweede Kamer gezonden wordt. Hierbij doe ik u het evaluatierapport toekomen (bijlage 1)1.

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-35925-XII-100 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Uitkomsten evaluatie

Uit de evaluatie komt de DCE naar voren als een effectieve organisatie die met beperkte middelen een groot bereik heeft en bijdraagt aan het verspreiden van de Nederlandse kennis op het gebied van fietsen. De DCE realiseert impact in het buitenland door de activiteiten die zij onderneemt en weet daarmee het gebruik van de fiets als vervoermiddel internationaal te stimuleren. Bovendien speelt de DCE een belangrijke rol bij het bevorderen van de internationale samenwerking op fietsgebied. Het evaluatierapport doet verschillende aanbevelingen om de positie en effectiviteit van de DCE verder te vergroten. Deze zullen worden meegenomen in de afweging de subsidie voort te zetten.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

V.L.W.A. Heijnen

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 925 XII, nr. 100 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.