Brief regering; Aanpak sigarettenfilters - Landelijk afvalbeheerplan

Deze brief is onder nr. 277 toegevoegd aan dossier 30872 - Landelijk afvalbeheerplan.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Landelijk afvalbeheerplan; Brief regering; Aanpak sigarettenfilters
Document­datum 21-04-2022
Publicatie­datum 22-04-2022
Nummer KST30872277
Kenmerk 30872, nr. 277
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

30 872

Landelijk afvalbeheerplan

Nr. 277    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN

WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 april 2022

Tijdens het tweeminutendebat Circulaire Economie op 3 februari jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 46, item 6) heb ik met uw Kamer van gedachten gewisseld over de aanpak van sigarettenfilters in het zwerfafval. Door het lid Bouchallikh van de GroenLinks-fractie en het lid Van Esch van de fractie van de Partij voor de Dieren zijn moties ingediend over dit onderwerp, waarvan de motie van het lid Bouchallikh1 is aangenomen en de motie van het lid Van Esch2 is aangehouden.

In deze brief wordt u, mede namens de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, geïnformeerd hoe het kabinet opvolging geeft aan de motie van het lid Bouchallikh. Daarbij zal tevens worden ingegaan op de aangehouden motie van het lid Van Esch.

De aangenomen motie van het lid Bouchallikh vraagt de regering om beter te monitoren op de omvang en opruimkosten van sigarettenfilters in het zwerfafval en om in kaart te brengen hoe een reductiedoelstelling van 70% in 2026 ten opzichte van 2022 behaald kan worden. Het verbeteren van de monitoring is een van de stappen die gezet wordt in het kader van de implementatie van de Single-Use Plastics-Richtlijn voor het meenemen van zwerfafval in de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Met de brief van 29 maart 2022 (Kamerstukken 30 872 en 28 694, nr. 274) is uw Kamer geïnformeerd over de Ministeriële Regeling kunststofpro-ducten voor eenmalig gebruik, waarmee deze maatregel ingesteld wordt. Deze UPV zorgt er vanaf januari 2023 voor dat producenten van o.a. tabaksproducten met kunststofhoudende filters en kunststofhoudende filters die verkocht worden voor gebruik in combinatie met tabaksproducten mee betalen aan de kosten die overheidsinstanties maken voor het opruimen van zwerfafval. Om deze maatregel uit te kunnen voeren is beter inzicht in de kosten en de samenstelling van het zwerfafval noodzakelijk. Rijkswaterstaat zal dit deel van de motie meenemen bij het

1    Kamerstuk 32 852, nr. 178.

2    Kamerstuk 32 852, nr. 179.

kst-30872-277 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

opzetten van de systematiek voor het kosten- en samenstellingsonderzoek ten behoeve van de UPV.

Om het tweede deel van de motie van het lid Bouchallikh uit te voeren zal dit jaar, in samenwerking met het Ministerie van VWS, een onderzoek uitgevoerd worden naar mogelijke maatregelen om de hoeveelheid sigarettenfilters in het zwerfafval terug te dringen. In het onderzoek worden beleidsopties, hun verwachte effectiviteit en de haalbaarheid in kaart gebracht.

De aangehouden motie van het lid Van Esch vraagt om een nationaal verbod op plastic in sigarettenfilters. Zoals ik bij de behandeling van deze motie in het tweeminutendebat Circulaire Economie van 3 februari jl. aangaf, vraagt een dergelijk verbod om een goede inhoudelijke en juridische onderbouwing. Daarom wordt een nationaal verbod op sigarettenfilters meegenomen in het eerdergenoemde onderzoek naar de beleidsopties voor een reductie van filters in het zwerfafval. Het onderzoek is naar verwachting eind van dit jaar gereed. Na het onderzoek zullen de Staatssecretaris van VWS en ik opnieuw met elkaar in overleg gaan hierover en uw Kamer informeren over de uitkomsten en onze verdere inzet ten aanzien van sigarettenfilters. Ik vraag mevrouw van Esch daarom om de motie tot die tijd aan te houden.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

V.L.W.A. Heijnen

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 30 872, nr. 277 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.