Europa Vandaag: wat wil de Tweede Kamer doen met Europese miljarden?

dinsdag 10 mei 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Sigrid Kaag during the meeting
Bron: European Commission

Wat wil de Tweede Kamer doen met Europese miljarden?

De Tweede Kamerleden zijn terug van twee weken vakantie en hebben direct een belangrijk Europees thema op de agenda: het Nederlandse conceptplan voor het Europese coronaherstelfonds.

Eind maart heeft het Nederlandse kabinet een conceptplan opgesteld waarin ze duidelijk maken wat ze willen doen met de miljarden die de Unie beschikbaar stelt voor hervormingen. De weg hiernaartoe was allesbehalve vlot: Nederland is namelijk de laatste lidstaat die nog een plan in moet dienen.

De Kamer kan hier nog een belangrijke rol in gaan spelen. De plannen van het Nederlandse kabinet kosten bij elkaar 7,7 miljard euro, meer geld dan Nederland aanspraak op kan maken. De reden hiervoor, aldus minister Kaag, is zodat de Kamer nog "accenten kan leggen".


 
Vlag waarop opstaat 'humanitaire hulp'
Bron: European Parliament

Donorevenement voor Syrië en de regio

In Brussel organiseert de Raad van de EU een conferentie over de ondersteuning van Syrië en de regio daaromheen. Deze conferentie, die al voor de zesde keer plaatsvindt, is het belangrijkste donorevenement voor Syrië en haar regio en heeft als doel een oplossing te vinden voor het conflict in het Aziatische land.

Het humanitaire en migratiebeleid van de EU lijkt deze dagen vooral te gaan over de situatie in Oekraïne, maar ook de hulp van de EU aan andere landen ligt niet stil. De deelnemers van de conferentie zullen dan ook spreken over de vluchtelingen en de gemeenschappen die hen opvangen.


En verder...

De Eerste Kamercommissie Europese Zaken bespreekt de Staat van de Unie 2022 en de Conferentie over de Toekomst van Europa.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

10 mei, 17:00-22:00

Tweede Kamer

Plenair debat over het Nederlandse conceptplan voor het Europese coronaherstelfonds

10 mei, 08:15

Raad van de Europese Unie

Conferentie over de ondersteuning van de toekomst van Syrië en de regio

10 mei, 15:45

Eerste Kamer (commissie Europese Zaken)

Bespreekt onder andere de Staat van de Unie 2022 en de Conferentie over de Toekomst van Europa