Brief regering; Drone-inspecties vuurtoren Kijkduin - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2022

Deze brief is onder nr. 101 toegevoegd aan wetsvoorstel 35925 XII - Vaststelling begroting Infrastructuur en Waterstaat 2022 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2022; Brief regering; Drone-inspecties vuurtoren Kijkduin
Document­datum 06-05-2022
Publicatie­datum 09-05-2022
Nummer KST35925XII101
Kenmerk 35925 XII, nr. 101
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 925 XII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2022

Nr. 101

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 mei 2022

Op 31 januari 2022 heb ik uw Kamer geïnformeerd over het voornemen tot het verrichten van een nadere inspectie met een drone in de vuurtoren Kijkduin te Den Helder (Kamerstuk 35 925 XII, nr. 76). Doel van deze inspectie was het achterhalen of aan de voorwaarden voor opheffing van het sinds september 2021 ingestelde gebiedsverbod voldaan kan worden. Deze voorwaarden betreffen geen/nauwelijks groei van de scheuren in de wanden van de toren en een lagere windsnelheid dan die waarbij een trekkracht in de schacht optreedt.

Op 29 april jl. heb ik het rapport van TNO en SEC ontvangen waarin op basis van de resultaten van een tweetal inspecties met een drone (voor en na de drie stormen in februari) en aanvullende externe spanningsbereke-ningen bij diverse windbelastingen, geadviseerd wordt «om het gebiedsverbod op te heffen, met uitzondering voor de perioden waarin sprake is van windkracht 9 of hoger. Voor de perioden waarin sprake is van een windkracht 9 of hoger, wordt geadviseerd om een tijdelijk gebiedsverbod in te stellen.»

Het rapport van TNO en SEC is bijgevoegd bij deze brief1.

Op basis van dit rapport, zal Rijkswaterstaat de gemeente Den Helder adviseren het gebiedsverbod op te heffen conform de voorwaarden gesteld in het rapport.

Het rapport van TNO en SEC gaat ook in op de mogelijke vervolgstappen bij opheffing van het gebiedsverbod. Na opheffing van het gebiedsverbod zal Rijkswaterstaat een onderzoek uitvoeren naar de betreedbaarheid van de looproute in de vuurtoren. De looproute naar de bovenste verdie-

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-35925-XII-101 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

pingen van de vuurtoren moet veilig te betreden zijn voordat verdere stappen gezet kunnen worden in de aanpak van de scheurvorming.

Met het nieuws dat de opheffing van het gebiedsverbod rondom de vuurtoren mogelijk is en daarmee nader onderzoek fysiek in de vuurtoren zelf mogelijk is, kunnen we een volgende stap zetten waarmee we -weliswaar met grote onzekerheden in een langdurig traject - zicht blijven houden op een op termijn mogelijk behoud van de vuurtoren Kijkduin.

Bij deze verdere stappen zal ik nauw blijven samenwerken met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en de gemeente Den Helder. Uiteraard betrek ik daarbij ook de overige belanghebbenden bij de vuurtoren.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

M.G.J. Harbers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 925 XII, nr. 101 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.