Brief regering; Reactie op verzoek commissie over een afschrift brief Plastic Soup Foundation aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat m.b.t. rapport 'Plastic-the hidden beauty ingredient' - Landelijk afvalbeheerplan

Deze brief is onder nr. 278 toegevoegd aan dossier 30872 - Landelijk afvalbeheerplan.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Landelijk afvalbeheerplan; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over een afschrift brief Plastic Soup Foundation aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat m.b.t. rapport 'Plastic-the hidden beauty ingredient'
Document­datum 03-05-2022
Publicatie­datum 09-05-2022
Nummer KST30872278
Kenmerk 30872, nr. 278
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

30 872

Landelijk afvalbeheerplan

Nr. 278    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN

WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3 mei 2022

Hierbij treft u, op verzoek van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat, mijn reactie aan op een brief van de Plastic Soup Foundation van 7 april jl. en het rapport «Plastic-the hidden beauty ingredient».

Het is goed te lezen dat de Plastic Soup Foundation mijn inzet steunt op het plastic dossier, zoals nader toegelicht in mijn brief aan de Tweede Kamer van 4 april 2022 (Kamerstuk 30 872, nr. 275). Het rapport «Plastic-the hidden beauty ingredient» toont wederom de urgentie van de problematiek aan en de noodzaak van een daadkrachtig en ambitieus beleid.

Nederland steunt het voornemen van de Commissie voor een beperking onder de REACH verordening op bewust toegevoegde microplastics. De Commissie heeft op dit moment nog geen conceptbesluit hiertoe voorgelegd aan het REACH comité. Een eerste bespreking van een conceptbesluit wordt in het REACH comité in juni 2022 verwacht. De Plastic Soup Foundation spreekt in het rapport zorgen uit over met name de definitie van microplastics die ECHA hanteert. Hierover kan pas een oordeel worden gegeven nadat de Commissie een conceptbesluit heeft opgesteld. Bij de behandeling hiervan zal Nederland de effectiviteit en handhaafbaarheid van het voorstel toetsen en ook of de maatregelen passend zijn om de risico's te beheersen.

Een tweede zorg in het rapport is het directe effect van microplastics in cosmetica op de gezondheid van de mens. Voordat cosmetische producten door de fabrikant/importeur op de markt mogen worden gebracht moet eerst worden beoordeeld of het product veilig is voor de gezondheid van de gebruiker. Deze veiligheidsbeoordeling wordt uitgevoerd door de fabrikant/importeur conform de voorschriften in de Europese Cosmeticaverordening, in Nederland belegd bij het Ministerie van VWS. De beoordeling wordt vastgelegd in een dossier dat opvraagbaar is voor de toezichthouders. In dit dossier wordt aandacht kst-30872-278 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

geschonken aan zowel de korte- als de lange-termijn effecten van gebruik van het cosmeticum, waarbij de wijze van gebruik meegenomen wordt in de beoordeling. Zo zullen bij de beoordeling van tandpasta andere blootstellingsroutes in overweging genomen worden dan bij oog make-up omdat een (klein) deel van de tandpasta onvermijdelijk wordt ingeslikt. De risico's voor het milieu, inclusief voor mensen blootgesteld via het milieu, vallen buiten deze beoordeling omdat dit in het domein van REACH valt.

Als er reden is om aan de veiligheid van een stof in cosmetische producten te twijfelen kan de Europese Commissie het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS) vragen een risicobeoordeling uit te voeren voor deze stof. Deze groep van onafhankelijke experts zal vervolgens informatie opvragen bij de fabrikanten en importeurs van cosmetische producten waarin deze stof verwerkt is. Indien nodig wordt daarnaast informatie verzameld uit de wetenschappelijke literatuur. De experts zullen vervolgens specifiek aangeven welk gebruik en tot welke concentratie zij veilig achten voor de gebruiker. Op basis van dit advies besluit de Commissie indien nodig om de toegestane concentratie van deze stof te wijzigen of te verbieden dat de stof wordt gebruikt in cosmetica.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

V.L.W.A. Heijnen

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 30 872, nr. 278 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.