Brief regering; Afschalen dienstregeling als gevolg van personeelskrapte NS - Spoor: vervoer- en beheerplan

Deze brief is onder nr. 981 toegevoegd aan dossier 28165 - Deelnemingenbeleid Rijksoverheid en dossier 29984 - Spoor: vervoer- en beheerplan.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Spoor: vervoer- en beheerplan; Brief regering; Afschalen dienstregeling als gevolg van personeelskrapte NS
Document­datum 13-05-2022
Publicatie­datum 16-05-2022
Nummer KST29984981
Kenmerk 29984; 28165, nr. 981
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2022

Vergaderjaar 2021

29 984 28 165

Nr. 981

Spoor: vervoer- en beheerplan Deelnemingenbeleid rijksoverheid

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 mei 2022

Recentelijk heeft NS het Ministerie van Financiën als haar aandeelhouder, en mij als concessieverlener voor het Hoofdrailnet geïnformeerd over de personeelskrapte die NS ervaart onder machinisten, hoofdconducteurs, medewerkers Veiligheid & Service, monteurs, engineers, retailmede-werkers en IT-specialisten. Met deze brief stel ik uw Kamer op de hoogte van de gevolgen voor de dienstverlening van NS en de beheersmaatregelen die zij treft.

Gevolgen personeelstekort korte termijn

Het opgelopen personeelstekort voor wat betreft de hoofdconducteurs is momenteel dusdanig dat het voorkomen van hinder voor reizigers volgens NS niet langer mogelijk is. NS ziet zich daarom genoodzaakt om per 13 juni aanstaande de dienstregeling met enkele treinen af te schalen. Concreet betekent dit dat NS de tienminutendienstregeling op de lijn tussen Arnhem, Schiphol en Rotterdam (de zogenaamde tienminuten-trein) tijdelijk terug zal brengen naar een kwartierdienstregeling. Ook worden sommige treinen (waar mogelijk en verantwoord) ingekort, zodat er één in plaats van twee hoofdconducteurs per trein nodig zijn. Daarnaast worden reserves die NS normaal achter de hand houdt voor bijsturing bij verstoringen, op de dag zelf ingezet voor de reguliere dienst. NS verwacht voldoende treinen te zullen blijven rijden voor de huidige reizigersaantallen, en met deze uitsparing haar personeelsroosters op korte termijn rond te kunnen krijgen met een behapbare werkdruk voor haar huidige medewerkers.

Doorkijk langere termijn

NS geeft aan te verwachten dat de krapte op de arbeidsmarkt - ondanks de maatregelen die zij treft - langer voelbaar zullen blijven. NS stelt dat zij bij aanhoudende krapte, zeker als dit in combinatie is met een hoog ziekteverzuim, zich mogelijk genoodzaakt zal zien na de zomer ook op kst-29984-981 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

enkele andere trajecten minder treinen te rijden. Hierover kan pas een besluit worden genomen zodra NS meer inzicht heeft in de vacatures en verzuimcijfers richting het najaar.

Beheersmaatregelen NS

Ik vind dat uiteraard geen aantrekkelijk perspectief voor de reiziger, noch voor het personeel van NS. Gelijktijdig zie ik dat er in verschillende sectoren sprake is van personeelskrapte en ook NS daarin afhankelijk is van de arbeidsmarkt. Ook heeft NS ons bevestigd er alles aan te zullen doen om hinder voor reizigers zoveel mogelijk te voorkomen. NS treft diverse maatregelen om de omvang en daarmee de gevolgen van het personeelstekort zo goed als mogelijk te beperken. Zo heeft NS een taskforce heeft opgericht om naar korte en lange termijn oplossingen te zoeken voor de personeelskrapte, en zet zij intensief in op wervingscampagnes om nieuw personeel aan te trekken. Gelijktijdig probeert NS de uitstroom van personeel te vertragen. Zo beziet NS de mogelijkheden om een beroep te kunnen doen op (aankomend) gepensioneerd personeel om (deels) bij NS te blijven werken. Ook kijkt zij naar de mogelijkheden om parttime-contracten uit te breiden.

Vervolg

Het personeelsbeleid is de verantwoordelijkheid van NS. Als concessieverlener zal ik NS blijven aanspreken op de naleving van haar verplichtingen uit de concessie en in gesprek treden over het beperken van hinder voor de reiziger. Samen met het Ministerie van Financiën zal het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek gaan met NS over de beheersing van dit personeelsrisico.

Ik zal uw Kamer informeren in geval de ontwikkelingen omtrent het personeelstekort of de gevolgen hiervan op de dienstregeling hiertoe aanleiding geven.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

V.L.W.A. Heijnen

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 29 984, nr. 981 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.