Brief regering; Rapport “Viskotter zinkt door falend lenspompsysteem; Lessen uit het voorval met de UK-160 Riemda” - Zee- en binnenvaart

Deze brief is onder nr. 349 toegevoegd aan dossier 31409 - Zee- en binnenvaart.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Zee- en binnenvaart; Brief regering; Rapport “Viskotter zinkt door falend lenspompsysteem; Lessen uit het voorval met de UK-160 Riemda”
Document­datum 13-05-2022
Publicatie­datum 16-05-2022
Nummer KST31409349
Kenmerk 31409, nr. 349
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

31 409

Zee- en binnenvaart

Nr. 349    BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN

WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 mei 2022

Deze week heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) zijn rapport «Viskotter zinkt door falend lenspompsysteem; Lessen uit het voorval met de UK-160 Riemda» gepubliceerd. Bijgaand treft u het rapport aan 1. Aanleiding voor dit rapport is het incident dat op 23 december 2020 heeft plaatsgevonden aan boord van de viskotter «Riemda» in het Kanaal. Bij dit incident zijn geen slachtoffers gevallen.

In het rapport doet de OvV vier aanbevelingen, waarvan er twee aan mij zijn gericht. Deze luiden:

Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat:

  • 2. 
    Verscherp de regelgeving omtrent de waterdichtheid van compartimenten waar de visverwerking plaatsvindt, zodat het overstromen van een visverwerkingscompartiment geen aanslag kan vormen op de waterdichte integriteit van andere compartimenten.
  • 3. 
    Pas de wet- en regelgeving omtrent de verplichting tot het hebben van een continue back-up in de lenssystemen voor dit type vissersschepen zodanig aan dat deze ook gewaarborgd wordt in het geval van slagzij. Borg daarnaast middels een Beleidsregel / Technische verordening dat er sprake is van een adequate brugalarmering indien een lenspomp uitvalt.

Ik dank de OvV voor zijn rapport en de gedane aanbevelingen. Conform de Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid heeft de OvV mij verzocht mijn standpunt ten aanzien van deze aanbevelingen binnen een half jaar na verschijning van het rapport aan de OvV kenbaar te maken.

Bij het formuleren van mijn standpunt ten aanzien van beide aanbevelingen zal ik rekening houden met de ruimte die de internationale 1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-31409-349 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

vissersvaartuigenregelgeving, vastgelegd in verdragen zoals de Overeenkomst van Kaapstad, mij biedt.

Ik zal uw Kamer te zijner tijd een afschrift sturen van mijn reactie aan de OvV.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

M.G.J. Harbers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 31 409, nr. 349 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.