Brief regering; Jaarverslag SUWI 2021 - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)

Deze brief is onder nr. 679 toegevoegd aan dossier 26448 - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI); Brief regering; Jaarverslag SUWI 2021
Document­datum 17-05-2022
Publicatie­datum 18-05-2022
Nummer KST26448679
Kenmerk 26448, nr. 679
Commissie(s) Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

26 448

Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)

Nr. 679

BRIEF VAN DE MINISTERS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID EN VAN ARMOEDEBELEID, PARTICIPATIE EN PENSIOENEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 mei 2022

Hierbij sturen we u de jaarverslagen 2021 van UWV en de SVB1. We hebben de besluiten tot vaststelling van de jaarrekeningen 2021 goedgekeurd. In deze brief informeren we u over het oordeel op de verslagen.

We kijken terug op een bewogen jaar waarin corona een grote impact had op het land en op de uitvoering van de sociale zekerheid. Dat het is gelukt om de dienstverlening op een goede manier voort te zetten en extra regelingen uit te voeren zijn prestaties waar we trots op zijn. Onze complimenten aan de medewerkers van UWV en de SVB voor de geleverde prestaties.

Dienstverlening

De stap naar meer persoonlijke dienstverlening en meer maatwerk vragen om voldoende ruimte in wet- en regelgeving, voldoende middelen en capaciteit, en kennis en kunde van uitvoeringsprofessionals. Er zijn echter situaties die de organisaties niet kunnen oplossen binnen de huidige wettelijke kaders. Het is daarom van belang dat signalen uit de uitvoering en knelpunten in wet- en regelgeving hun weg vinden naar de politiek. Het afgelopen jaar hebben we hier een belangrijke stap in gezet met de knelpuntenbrief bij de Stand van de uitvoering. We verwachten dat dit bijdraagt aan een beter beeld van de uitvoerbaarheid en van wat mensen écht helpt.

UWV heeft in 2021 de dienstverlening grotendeels tijdig en rechtmatig doorgezet, en is in staat geweest nieuwe taken zoals de NOW uit te voeren. De NOW heeft veel bedrijven en werknemers gesteund in het

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-26448-679 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

afgelopen jaar en heeft de economische schade van de lockdowns deels weten te mitigeren. Daarnaast heeft UWV aan verschillende nieuwe initiatieven gewerkt zoals de voorbereidingen voor STAP en de regionale mobiliteitsteams. Ook is het nieuwe dienstverleningsconcept ontwikkeld. Sociaal-medisch beoordelen staat ernstig onder druk, hier worden samen met SZW stappen gezet richting een oplossing.

De SVB heeft veel ouders een tegemoetkoming betaald vanwege de sluiting van de kinderopvang. Ook is er een zorgbonus uitgekeerd, zijn er vaccinatiebrieven gestuurd en is er een repatriëringsregeling uitgevoerd voor Nederlanders in Afghanistan. Hiermee heeft de SVB een belangrijke bijdrage geleverd om de gevolgen van crises waar Nederland in 2021 mee te maken kreeg te verlichten. Daarnaast is de reguliere dienstverlening doorgegaan en uitgevoerd op een rechtmatige manier. Een aandachtspunt is de tijdige uitvoering van de regelingen. De SVB zet stappen in het wegwerken van achterstallige werkvoorraden om daarmee de tijdigheid te verbeteren.

Handhaving

Het afgelopen jaar hebben UWV, de SVB en SZW gewerkt aan de nieuwe handhavingskoers 2022-2025. Het vertrekpunt hierbij is vertrouwen in de burger. Aandacht voor preventie en ruimte voor maatwerk in de handhaving zijn daarbij ijkpunten. Alertheid ten aanzien van en het tegengaan van (georganiseerd) misbruik en fraude blijft uiteraard ook belangrijk. Deze punten werken breder door in de dienstverlening en regelnaleving. In 2022 werken UWV en de SVB daarom aan een meerjarenplan handhaving waarin ze dit zullen adresseren. Dit zal helpen om keuzes en dilemma's in kaart te brengen, wat zal bijdragen aan de bestaande openheid over de handhavingsinspanningen.

Risicomanagement

Risicomanagement is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van UWV en de SVB. De verbeteractiviteiten die UWV heeft ingezet in het kader van het programma Versterking Risicomanagement zijn inmiddels grotendeels afgerond. Dit zal ertoe bijdragen dat risico's eerder worden onderkend en van beheersmaatregelen kunnen worden voorzien. Een aantal restrisico's wordt benoemd in het jaarverslag, zoals het risico op informatiebeveiliging- en privacy-incidenten en het risico op discontinuïteit van sociaal-medische beoordelingen. SZW en UWV blijven nauwgezet samenwerken op deze onderwerpen.

De toprisico's van de SVB en de sturing daarop maken wederom onderdeel uit van het jaarverslag. Risico's en de sturing op het mitigeren daarvan zijn steeds vaker onderwerp van gesprek tussen SZW en de SVB. Deze gesprekken worden alleen maar beter door de verdere versterking van het risicomanagement en de risicocultuur bij de SVB. Dit blijft de komende jaren een belangrijk onderwerp in de samenwerking.

Met de jaarverslagen kunt u terugkijken op de prestaties van UWV en de SVB in 2021. Beide hebben dit jaar grote stappen gezet op weg naar het verder bouwen aan organisaties die zich openstellen en meer naar buiten treden door verbindingen te creëren met stakeholders en belangheb- benden. We hebben er alle vertrouwen in dat ze zich blijven ontwikkelen om de publieke waarden verder in de praktijk te brengen voor burgers en bedrijven en om aantrekkelijke organisaties te zijn voor hun medewerkers.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

C.E.G. van Gennip

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,

C.J. Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 26 448, nr. 679 3


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.