Tweede Kamer debatteert woensdag verder over het correctief referendum

maandag 23 mei 2022, 11:36

DEN HAAG (PDC i) - Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer verder over het voorstel in tweede lezing tot wijziging van de Grondwet om het correctief referendum in te voeren. Het debat gaat over het initiatiefvoorstel dat verdedigd wordt door Tweede Kamerlid Renske Leijten i (SP).

Het voorstel om het correctief referendum in Nederland in te voeren, werd op 29 januari 2019 gedaan door SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak i. Hij deed dit in het licht van het eindrapport van de Staatscommissie Parlementair Stelsel i. De Tweede en Eerste Kamer hebben respectievelijk in september 2020 en januari 2021 dit voorstel aangenomen in de eerste lezing.

Op 13 april vond het debat in eerste termijn in de Tweede Kamer plaats over het voorstel in tweede lezing. Aanstaande woensdag vindt de re- en dupliek plaats. Conform de procedure om de Grondwet te wijzigen is er nu een tweederde meerderheid nodig om het voorstel aan te nemen. Naar verwachting zal deze drempel echter niet gehaald worden in de Tweede Kamer, omdat er niet genoeg partijen achter dit voorstel staan.

Bron: Tweede Kamer