Lijst met EU-voorstellen SZW t/m 25 mei 2022

Inhoudsopgave

  1. Kerngegevens
  2. Tekst
  3. EU Monitor

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst met EU-voorstellen SZW t/m 25 mei 2022
Document­datum 25-05-2022
Publicatie­datum 25-05-2022
Commissie(s) Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Commissie SZW

25 mei 2022

Lijst van nieuwe EU-voorstellen

De Europese Commissie heeft in de periode tussen 19 april en 25 mei 2022 de volgende voor deze vaste commissie relevante voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd1:

  • Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

    (Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

  • N.v.t.

  • Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

    (Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • Titel

    COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS Attracting skills and talent to the EU COM (2022) 657

    Voorstel

    BNC-fiche afwachten en agenderen voor een eerstvolgend debat over de Raad WSB

    Noot

    Aanvullend op het in Brussel in onderhandeling zijnde Asiel- en Migratiepact doet de Europese Commissie met deze mededeling een voorstel voor legale arbeidsmigratie gericht op het aantrekken van vaardigheden en talent van buiten de EU. De Europese Commissie kondigt hierin aan partnerschappen te willen opzetten met een aantal landen in Afrika en Azië. In eerste instantie gaat het om Marokko, Egypte en Tunesië. Daarna wil de Commissie kijken naar Pakistan, Bangladesh, Senegal en Nigeria. De focus ligt met name op banen in de zorg en op het bieden van tijdelijke werkmogelijkheden aan jongeren. De Commissie kondigt daarnaast de oprichting van een online platform aan waarmee vraag en aanbod op de internationale arbeidsmarkt beter bij elkaar kan worden gebracht. Op korte termijn moet een pilotversie van dit platform in gebruik worden genomen voor werkzoekende Oekraïense ontheemden in de EU.

    De mededeling gaat vergezeld van twee wetgevende voorstellen die zien op een ‘single permit’ voor werk en verblijf, respectievelijk op herziening van de EU-regelgeving voor het verkrijgen van de status van langdurig ingezetene. Deze twee wetgevende voorstellen zullen bij de commissie justitie&veiligheid geagendeerd worden.

    NB. Dit Commissievoorstel is reeds betrokken bij het debat arbeidsmigratie d.d. 16 mei j.l.

  • Titel

    Proposal for a COUNCIL DECISION on guidelines for the employment policies of the Member States COM(2022)241 i

    Voorstel

    Kabinetsreactie afwachten en agenderen voor een eerstvolgend debat over de Raad WSB

    Noot

    Het betreft een voorstel voor de werkgelegenheidsrichtsnoeren die deel uitmaken van het Europees Semester en de lidstaten overwegingen meegeven voor de inrichting van hun werkgelegenheidsbeleid. Het voorstel maakt deel uit van het bredere "Voorjaarspakket” onder het Europees Semester waar de regering jaarlijks een kabinetsreactie op formuleert.

    1 Voor een overzicht van behandelopties per type EU-voorstel, zie dit overzicht op Plein2 (interne link).

    1


 
 
 
 

3.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.