Europa Vandaag: ministers managen verkeer in de ruimte

vrijdag 10 juni 2022, 7:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Launch of Ariane 5 ES in Kourou, with the participation of Maroš Å efčovič, Vice-President of the EC, and Elżbieta Bieńkowska, Member of the EC
Bron: European Commission

Hoe regel je het verkeer in de ruimte?

Op dag twee van de Raad Concurrentievermogen i wordt er gesproken over buitenaards EU-beleid. Op de agenda staat namelijk het ruimtevaartbeleid. Wat voor verkeersregels gelden er in de ruimte? De ministers zullen conclusies aannemen over ruimteverkeersmanagement.

De agenda is echter niet beperkt voor alleen maar buitenaards leven, want ook EU-burgers komen aan bod. De ministers buigen zich namelijk over de vraag: hoe kan de EU jonge onderzoekers ondersteunen in tijden van crisis?


 
Uniform van Europese Grenswacht © Europese Unie, 2016. Foto: Boryana Katsarova

Ministers lunchen met Frontex

Na het gisteren gehad te hebben over de 'justitie-kant' bij de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i, is vandaag binnenlandse zaken aan de beurt. Een drukke agenda, waarbij gesproken wordt over de hervorming van de Schengencode, de situatie van het Schengengebied en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Er wordt zelfs onder het genot van broodjes doorgepraat: tijdens de lunch is er namelijk ruimte voor de ministers om hun verwachtingen te delen over de uitvoering van het mandaat van Frontex i, het Europees Grens- en kustwachtagentschap.

De ministers hebben ook de ambitie om tot algemene oriëntatie te komen over twee wetgevingsvoorstellen over betere politiesamenwerking. Hieronder valt onder meer de uitbreiding van de rol van Europol, het Europese agentschap gehuisvest in Den Haag


En verder...

Frans Timmermans i is in Finland en spreekt hier onder meer met de burgemeester van de Finse hoofdstad Helsinki.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

10 juni

Raad van de EU (Concurrentievermogen)

Raad Concurrentievermogen, onderzoek en ruimtevaart

10 juni

Raad van de EU (Justitie en Binnenlandse Zaken)

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, binnenlandse zaken

10 juni

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Frans Timmermans is in Helsinki, Finland