Brief regering; Verslag World Health Assembly van 22 t/m 28 mei 2022 - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2022

Deze brief is onder nr. 196 toegevoegd aan wetsvoorstel 35925 XVI - Vaststelling begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2022 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2022; Brief regering; Verslag World Health Assembly van 22 t/m 28 mei 2022
Document­datum 22-06-2022
Publicatie­datum 23-06-2022
Nummer KST35925XVI196
Kenmerk 35925 XVI, nr. 196
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 925 XVI

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2022

Nr. 196

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 22 juni 2022

Van 22 tot en met 28 mei heeft in Genève de 75e World Health Assem-bly(WHA) plaatsgevonden. Hierbij wil ik u informeren over de belangrijkste uitkomsten hiervan.

De Covid-19 pandemie heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het werk van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is. Nu er voor het eerst in twee jaar weer sprake was van een live bijeenkomst, was de opkomst uit de 194 lidstaten voor de WHA75 dan ook weer erg groot. Dit gaf de kans om een groot aantal collega's te spreken.

Nederlandse inbreng

Het algemene debat had als thema «Peace for Health and Health for Peace». Hierbij heeft Nederland, net als veel andere landen, aandacht gevraagd voor de zorgelijke gezondheidssituatie in Oekraïne. Ook heb ik gewezen op het belang van effectieve mondiale samenwerking op het terrein van publieke gezondheid en de noodzaak van een duurzame financiering van de WHO. Ik heb het belang van de totstandkoming van een mogelijke rol van een pandemie-instrument benoemd en aange-kondigd dat Nederland werkt aan een Nederlandse mondiale gezond-heidsstrategie en dat ons land in 2023 het World Local Production Forum zal organiseren. Ten slotte heb ik de noodzaak van continue aandacht voor mentale gezondheid, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR), inclusief HIV/AIDS en het tegengaan van antibiotica resistentie (AMR) benadrukt.

WHA-agenda

De agenda van de WHA bevatte meer dan 70 agendaonderwerpen. Voor Nederland waren het meest relevant:

kst-35925-XVI-196 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Herverkiezing DG

De zittende Directeur-Generaal van de WHO, dr. Tedros Ghebrevesus is herkozen voor een nieuwe periode van vijf jaar. Nederland steunde zijn herverkiezing.

Duurzame Financiering WHO

Er is gesproken over een voorstel om de financiering van de WHO duurzamer en voorspelbaarder te maken. Dit moet plaatsvinden in combinatie met een verbetering van de bestuursstructuur, wat moet leiden tot een meer effectieve organisatie die wereldwijd een leidende rol kan blijven spelen bij mondiale gezondheidsvraagstukken. Daarbij is gesproken over een verhoging van het budget en een verhoging van de verplichte contributies van lidstaten. Concrete plannen hiertoe zullen tijdens de volgende WHA voorliggen, inclusief een besluit tot verhoging van de verplichte jaarlijkse bijdrage met 20%.

Oekraïne

Er is gesproken over de gezondheidssituatie in Oekraïne. Er zijn een tweetal resoluties hieromtrent aangenomen.

Pandemische paraatheid

Ten aanzien van het beter voorbereid zijn op een volgende pandemie, was de amendering van de Internationale Gezondheidsregelingen (IGR) uit 2005 van belang. Er is een besluit genomen om artikel 59 aan te passen, waarmee toekomstige amendementen op de IGR sneller van kracht kunnen worden.

Over verdere amendering wordt later nog gesproken. Tijdens de WHA zijn geen afspraken gemaakt over een mogelijk toekomstig internationaal pandemie-instrument. Op dit moment vindt het proces van voorbereiding van de onderhandelingen over een internationaal pandemie-instrument plaats.

Ik verwijs u hierbij verder naar mijn separate brief hierover.

Overige gezondheidsonderwerpen

Verder is gesproken over een wereldwijd actieplan voor het aanpakken van oorzaken van niet-overdraagbare ziekten (NCDs) en een WHO strategie om bij te dragen aan het wereldwijd terugdringen van hiv/aids, virale hepatitis en seksueel overdraagbare ziekten (plan 2030). Bij dit laatste punt was een toenemende regressieve druk vanuit veel landen op SRGR, gender gelijkheid en rechten van LHBTIQ+ personen zichtbaar.

Ook is gesproken over de wereldwijde toename van een tekort aan zorgmedewerkers en werd ingestemd met de aanbevelingen van de WHO ten aanzien van de standaardisering van naamgeving van medische hulpmiddelen.

Ten aanzien van voedselveiligheid is gesproken over een One Health Plan of Action, gericht op de mogelijke risico's van markten waar levende dieren worden verhandeld. Ten slotte is gesproken over de WHO rapportage inzake het verstrekken van gezondheidszorg in de bezette Palestijnse gebieden met daarbij een pakket aanbevelingen voor alle betrokkenen (WHO, Israël en de Palestijnse Autoriteit).

In de Nederlandse delegatie was ook dit jaar ruimte voor een Nederlandse jongerenvertegenwoordiger. Het is een goed signaal dat jongeren en (toekomstige) gezondheidsprofessionals actief bij het internationaal gezondheidsbeleid betrokken worden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 925 XVI, nr. 196 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.