Brief regering; Verpleeghuiszorg in beeld 2022 - Kwaliteit van zorg

Deze brief is onder nr. 644 toegevoegd aan dossier 31765 - Kwaliteit van zorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kwaliteit van zorg; Brief regering; Verpleeghuiszorg in beeld 2022
Document­datum 23-06-2022
Publicatie­datum 24-06-2022
Nummer KST31765644
Kenmerk 31765, nr. 644
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

31 765

Kwaliteit van zorg

Nr. 644    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 23 juni 2022

Vandaag publiceert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de geaggregeerde uitkomsten van het toezichtstraject «Verpleeghuiszorg in beeld»1. In het kader van dit traject bezocht de IGJ in de afgelopen vierenhalf jaar 649 verpleeghuizen. Tijdens deze bezoeken beoordeelde de IGJ de zorgverlening aan de hand van drie thema's: persoonsgerichte zorg, voldoende en deskundig personeel en sturen op kwaliteit en veiligheid.

Bevindingen «Verpleeghuiszorg in beeld»

De bevindingen van de inspectie laten zien dat het de meeste verpleeghuizen lukt om persoonlijke aandacht te geven aan hun bewoners. De zorgmedewerkers kennen hun persoonlijke wensen en behoeften, en bieden geborgenheid met respect en begrip. Tegelijkertijd vormt het inzetten van voldoende of deskundig personeel voor veel aanbieders een grote uitdaging. Dit kan uiteraard niet los worden gezien van de krapte op de arbeidsmarkt voor zorgpersoneel en de gevolgen van de coronapan-demie. Tot slot concludeert de IGJ dat het sturen op kwaliteit en veiligheid de komende jaren blijvende aandacht verdient. Bijna de helft van de zorgorganisaties had bij een eerste bezoek niet altijd de kwaliteit van zorg in beeld en stuurde niet voldoende op de kwaliteit en veiligheid van zorg. Als de zorg (deels) niet voldeed, verbeterden zorgorganisaties dit vaak na het toezicht van de inspectie. Als het nodig was legde de inspectie een zorgorganisatie een maatregel op, bijvoorbeeld verscherpt toezicht of een aanwijzing.

Vervolg

Met het traject «Verpleeghuiszorg in beeld» heeft de inspectie in de afgelopen vierenhalf jaar de hele verpleeghuiszorg op een unieke wijze in beeld gebracht. Dit beeld geeft een waardevol inzicht in wat er goed gaat 1 Zie bijlage kst-31765-644 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

en laat zien voor welke uitdagingen de sector staat. De bevindingen van de inspectie neem ik mee bij de verdere uitwerking van het programma Wonen, ondersteuning en zorg voor ouderen.

Vanaf 2022 houdt de IGJ weer meer toezicht op maat. Met meer aandacht voor de grootste risico's en rekening houdend met de specifieke context en kenmerken van een zorgorganisatie. Naast het brengen van toezichtbe-zoeken, richt de inspectie zich daarnaast op specifieke onderwerpen of ontwikkelingen in de verpleeghuiszorg die extra aandacht verdienen. Denk daarbij aan de arbeidsmarktproblemen, medicatieveiligheid en hygiëne en infectieziektenpreventie.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

  • C. 
    Helder

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 31 765, nr. 644 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.