Brief regering; Reactie op verzoek commissie naar aanleiding van berichtgeving over een memo van het RIVM over ziekenhuiscapaciteit en corona, gedateerd op 9 februari 2020 - Infectieziektenbestrijding

Deze brief is onder nr. 1925 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Reactie op verzoek commissie naar aanleiding van berichtgeving over een memo van het RIVM over ziekenhuiscapaciteit en corona, gedateerd op 9 februari 2020
Document­datum 28-06-2022
Publicatie­datum 30-06-2022
Nummer KST252951925
Kenmerk 25295, nr. 1925
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

25 295

Infectieziektenbestrijding

Nr. 1925

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 28 juni 2022

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van uw Kamer heeft mij 27 juni jl. verzocht een reactie aan uw Kamer te doen toekomen naar aanleiding van berichtgeving over een memo van het RIVM over ziekenhuiscapaciteit en corona, gedateerd op 9 februari 2020.

De commissie verzoekt mij in mijn reactie in te gaan op het volgende:

  • Reactie op de vraag, wanneer het OMT deze memo ter beschikking kreeg;
  • Reactie op de vraag of deze memo ter beschikking gesteld is aan de OVV en zo nee, waarom niet.

Ik heb geen informatie, die erop duidt dat de betreffende memo van het RIVM met het Ministerie van VWS is gedeeld. Zoals in de memo is aangegeven, was deze niet bestemd voor circulatie. Het gaat hier om een interne conceptnotitie, waarin op grond van gegevens van de eerste uitbraken in China en andere landen in verkennende zin een aanzet wordt gedaan tot een risicoanalyse. Het RIVM heeft deze memo niet aan het OMT en aan de OVV ter beschikking gesteld. De inhoud van de memo is, voor zover tot nu toe bekend, niet met het Ministerie van VWS besproken.

Het RIVM hield begin 2020, toen de impact van corona nog onduidelijk was, rekening met verschillende scenario's. Ik meld hier nadrukkelijk, dat het daarbij ging om eerste scenario's van mogelijke ontwikkelingen, die met veel onzekerheid waren omgeven.

Deze scenario's zijn door het RIVM besproken met het Ministerie van VWS. Het RIVM heeft ook input geleverd voor het OMT, dat op 28 februari zijn advies uitbracht. Dit advies is op 2 maart 2020 naar uw Kamer gestuurd. Het OMT heeft toen o.a. geadviseerd dat zorgverleners onder coördinatie van de directeur publieke gezondheid van de GGD voorbereidingen treffen om de capaciteit van de zorg op korte termijn uit te kunnen

kst-25295-1925 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

breiden en optimaal te benutten, bijvoorbeeld doordat bestuurders van de ziekenhuizen keuzes maken met betrekking tot prioritering van zorg, triage en optimale inzet van personeel en middelen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 25 295, nr. 1925 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.