Besluit 2022/438 - Standpunt EU in de Raad van Bestuur van het Internationaal Centrum voor beslechting van investeringsgeschillen (Icsid)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 14 maart 2022 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2022/438 van de Raad van 14 maart 2022 betreffende het namens de Europese Unie in de Raad van Bestuur van het Internationaal Centrum voor beslechting van investeringsgeschillen (Icsid) in te nemen standpunt

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2022/438 of 14 March 2022 on the position to be adopted on behalf of the European Union within the Administrative Council of the International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2022/438
Origineel voorstel COM(2022)38 NLEN
Celex-nummer i 32022D0438

3.

Wettekst

17.3.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 89/8

 

BESLUIT (EU) 2022/438 VAN DE RAAD

van 14 maart 2022

betreffende het namens de Europese Unie in de Raad van Bestuur van het Internationaal Centrum voor beslechting van investeringsgeschillen (Icsid) in te nemen standpunt

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Raad van Bestuur van het Internationaal Centrum voor beslechting van investeringsgeschillen (Icsid) zal via een schriftelijke procedure stemmen over een pakket voorgestelde wijzigingen van de Icsid-regels. Die schriftelijke procedure is op 20 januari 2022 ingeleid en de afronding ervan is op 21 maart 2022 gepland.

 

(2)

De Unie is geen lid van het Icsid. De Unie heeft in haar handels- en investeringsovereenkomsten die voorzien in investeringsbescherming en de beslechting van investeringsgeschillen echter de Icsid-regels opgenomen.

 

(3)

In advies 2/15 van 16 mei 2017 (1) heeft het Hof van Justitie verduidelijkt dat buitenlandse directe investeringen onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie vallen en dat het opzetten van mechanismen voor de beslechting van investeringsgeschillen niet mogelijk is zonder instemming van de lidstaten.

 

(4)

Door de hervorming van de Icsid-regels zullen de regels betreffende aanvullende mogelijkheden van het Icsid mogelijk van toepassing worden op geschillen die aanhangig worden gemaakt tegen regionale organisaties voor economische integratie zoals de Unie. De Unie gebruikt de Icsid-regels ook in haar investeringsverdragen en die regels kunnen door investeerders uit de Unie gebruikt worden in zaken tegen derde landen, alsook door investeerders van buiten de Unie tegen lidstaten van de Unie of door investeerders van buiten de Unie tegen de Unie zelf wanneer aan de desbetreffende vereisten van het Icsid-verdrag is voldaan. De wijzigingen van de Icsid-regels zullen dus rechtsgevolgen hebben voor de werking en de toepassing van door de Unie gesloten internationale overeenkomsten en voor het verloop van gerechtelijke procedures waarbij de Unie partij zou zijn. De Unie heeft dus een bijzonder belang bij de hervorming van de Icsid-regels.

 

(5)

26 lidstaten van de Unie zijn lid van het Icsid. Die lidstaten kunnen deelnemen aan de Raad van Bestuur en in het kader van de schriftelijke procedure stemmen over de gewijzigde regels.

 

(6)

Daarom moet de Raad het standpunt van de Unie ten aanzien van de beoogde wijzigingen van de Icsid-regels vaststellen, zodat de lidstaten die partij zijn bij het Icsid-verdrag, gezamenlijk optredend in het belang van de Unie, in de Raad van Bestuur van het Icsid het standpunt van de Unie kunnen verwoorden.

 

(7)

In het kader van de procedures van het Icsid-verdrag zorgen de wijzigingen voor een actualisering en ontwikkeling van de bestuurs- en financiële reglementen van het Icsid, de institutionele regels van het Icsid, de procedureregels voor arbitrage van het Icsid en de procedureregels voor bemiddeling van het Icsid. De wijzigingen zullen onder meer leiden tot een grotere transparantie van de procedures, de bepalingen inzake vroegtijdige afwijzing van ongegronde vorderingen en zekerheidstelling voor de kosten verduidelijken, en uitvoering geven aan openbaarmakingsverplichtingen voor financiering door derden.

 

(8)

In het kader van de procedures betreffende aanvullende mogelijkheden van het Icsid zorgen de voorgestelde wijzigingen voor een actualisering en ontwikkeling van de bestuurs- en financiële reglementen voor de aanvullende mogelijkheden van het Icsid, de procedureregels voor aanvullende mogelijkheden voor arbitrage...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

4.

Origineel voorstel

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.