Oppositie Eerste Kamer wil ook meebeslissen over uitvoering van coronamaatregelen

maandag 15 augustus 2022, 10:34

DEN HAAG (PDC i) - Vrijwel alle oppositiefracties in de Eerste Kamer i willen zeggenschap over de invoer en het stopzetten van coronamaatregelen. Deze bevoegdheid moet worden opgenomen in de nieuwe, permanente coronawet die het kabinet voorbereidt. Dit schrijven de fracties van alle oppositiepartijen met uitzondering van de SGP i in een brief aan minster van Volksgezondheid Ernst Kuipers i.

De eis is ongebruikelijk omdat de senaat doorgaans geen rol van betekenis speelt bij de uitvoering van wetten. Het primaat hiervoor ligt bij de Tweede Kamer. De tien senaatsfracties willen dat in de nieuwe wet wordt vastgelegd dat specifieke maatregelen als een mondkapjesplicht of het sluiten van publieke plaatsen door de Tweede i én de Eerste Kamer i moeten worden goedgekeurd, en niet meer alleen door de Tweede Kamer.

De fracties die de brief ondertekenden hebben samen een meerderheid van 41 van de 75 zetels in de senaat. Hiermee zijn zij in staat de nieuwe wet, wanneer deze wordt behandeld, te blokkeren. Het wetsvoorstel ligt op dit moment bij de Raad van State i voor advies.

Bron: Trouw, NOS