Europa Vandaag: Von der Leyen houdt 'Europese troonrede'

woensdag 14 september 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ursula von der Leyen at the podium
Bron: European Commission

Wat voor Europese plannen kunnen we dit jaar verwachten?

Het is zover: de jaarlijkse State of the Union. Een week voor Prinsjesdag in Nederland wordt in Straatsburg de Europese variant van de troonrede uitgesproken. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen i verschijnt vandaag voor het Europees Parlement i om haar plannen voor het komende jaar te presenteren.

Een belangrijke plek in haar toespraak zal gereserveerd zijn voor de oorlog in Oekraïne en daaraan gerelateerde onderwerpen zoals het Europese defensiebeleid en de energiecrisis i. Door de hoge inflatie en personeelstekorten zal mogelijk ook de economische situatie in de Europese markt een belangrijk thema zijn, alhoewel ook de andere thema's uit het werkprogramma van de Commissie-Von der Leyen, zoals het klimaat en het digitaal beleid, ongetwijfeld weer besproken gaan worden.

Benieuwd wat er het komend jaar gaat gebeuren in Europa? De toespraak is vanaf 9:00 live te volgen via de onderstaande pagina.

 

 
Stemming Europees Parlement
Bron: ©European Union, 2020

Stemmen, stemmen, en nog meer stemmen

Geen plenaire week van het Europees Parlement is compleet zonder de stemmingen. Na de toespraak van Von der Leyen zullen de Europarlementariërs stemmen over enkele grote voorstellen. Zullen ze instemmen met het plan voor de toereikende minimumlonen in de EU? En zijn ze akkoord met het aanscherpen van de richtlijn hernieuwbare energie; een voorstel waarmee de klimaatdoelen in deze richtlijn worden aangescherpt?

 

 
Drs. C.J. (Carola) Schouten [Bron: Rijksoverheid.nl]
Bron: Rijksoverheid.nl

Maakt Schouten een comeback?

Een stukje oostelijker in Europa komen vandaag de Europese ministers van Landbouw samen voor een Informele Raad Landbouw en Visserij i. De Tsjechische hoofdstad Praag vormt het toneel van een bijeenkomst die drie dagen zal duren. In Nederland zijn de ontwikkelingen in de landbouwsector natuurlijk het gesprek van de dag. Het opstappen van minister Henk Staghouwer i van Landbouw zorgt wel voor wat onduidelijkheid wie er namens Nederland naar Praag zal afreizen. Zal zijn tijdelijke vervanger minister Carola Schouten i haar comeback maken bij deze Raad?


En verder...

Het Europees Parlement houdt een debat over de Hongaarse schendingen van de waarden van de Europese Unie.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

14 september, 9:00

Europese Commissie (Ursula von der Leyen)

Commissievoorzitter Von der Leyen houdt de jaarlijkse State of the Union-toespraak i

14 september

Raad van de EU (Landbouw en Visserij)

Informele Raad Landbouw en Visserij i

14 september

Europees Parlement

Plenaire vergadering (o.a. stemmingen over minimumloon en hernieuwbare energie) i